Investera i gaming och e-sport

Investera i Gaming och E-sport – Vår guide till de bästa investeringarna

Investera i Gaming och E-sport – Vår guide till de bästa investeringarna

Vill du lära dig hur du investerar inom gaming och e-sport som är en växande industri med mycket, jag betonar MYCKET pengar? E-sport är en snabbt växande bransch tack vare åldrandet av en generation som växte upp med att spela videospel och ett minskat intresse för traditionella sporter.

När jag växte upp satt jag mer med Red Alert, Commandos, Quake, Battlefield och World of Warcraft på min gamingdator än var ute och spelade fotboll med polarna, då fanns inget som hette e-sport.

Nu när jag har växt upp ser jag med glädje hur mycket mer fokus denna bransch har. Som med alla unga branscher finns det många möjligheter att tjäna eller förlora pengar genom att investera.

Jag är en gamer som spelar för kul och inte har möjlighet att starta ett eget lag. Jag gillar att kolla på matcher på Twitch men kommer aldrig att tävla själv. Jag satsar hellre på att investera i branschen på andra sätt än att vara ett proffs i en e-sportliga.

Jag samlade ihop information för dig som är nyfiken att börja investera och sammanställde nedan. Mycket nöje!

https://www.youtube.com/watch?v=dpdWuM4SZdc&ab_channel=LeagueofLegends

Vad är E-sport?

E-sport (elektronisk sport) är en tävlingsform där folk som spelar videospel möts och tävlar mot varann. Det visas ofta direktsänt via plattform som till exempel Twitch eller Youtube.

Precis som en riktigt fotbollsmatch brukar det finnas publik och kommentatorer. Och precis som i fotboll finns det lag som ställs mot varandra i esportsligor och turneringar där du tävlar om skryträtt och priser.

En av de största esporterna idag är League of Legends. Spelets utvecklare, Riot Games, driver eller sponsrar mer än ett dussin ligor över hela världen från alla möjliga länder. Varje liga har från åtta till mer än ett dussin lag, och varje lag har listor med spelare, tränare och supportpersonal.

Dessa lag tävlar i inhemska eller regionala ligor. De som är bäst tävlar i en internationellt mästerskapsturnering varje år. Tidigare händelser har sålt ut Madison Square Garden, Staples Center, fotbolls-VM i Seoul, Sydkorea och Pekings Olympic Bird’s Nest-stadion.

Det finns alla möjliga tävlingar och turneringskretsar för olika spelgenrer. Som till exempelt Fortnite, Counter-Strike, Call of Duty, Tekken och för fotbollsfans finns NBA2K-serien. FIFA driver sin egen eWorld CUP.

Folk som tittar på e-sport av samma skäl som de som tittar på traditonella sporter som hockey, trav och fotboll. De gillar att följa lagen och spelarna, gillar rivaliteteten mellan lagen och se de bästa spelarna i världen fightas på toppnivå.

Hur investerar man i E-sport?

E-sport är en väldigt ung bransch vilket ger många möjligheter men också många risker. Det är som med fotboll, hockey eller vilken annan sport som helst. Ett lag startar, kan få viss framgång men sedan dö ut för att det inte går bra.

Om du ska investera i E-sport finns det några olika sätt du kan göra det på.

Streamingföretag

Tradionella sporter tittar du oftast på tv- eller radiosändningar men esport kommer oftast aldrig till en tv-sändning.

Det har hänt dock, jag satt personligen klistrad framför projektorduken (ja ok via SVTs streamingtjänst för jag har inte linjär tv) när de sände Dreamhack för ett antal år sedan. Personligen tror jag att e-sport kommer öka på tv-kanaler och säkerligen vara med i OS.

Det är såpass mycket pengar i det att jag tror ingen vill missa chansen att dra tittare. Men de flesta tävlingarna strömmas online via till exempel Twitch eller Youtube.Om man inte tittat på e-sport innan kan det vara svårt att föreställa sig hur mycket publik det drar.

Ett exempel är League of Legends som 2019 hade fler tittare än årets Super Bowl i USA. För annonsörer är det här väldigt intressant för den gruppen som består av mest yngre män som är svåråtkomliga annars. 

Som investerare kan du trycka in pengarna i företagen som har webbplatserna som strömmar tävlingarna och hoppas på framgång.

Funderar du fortfarande varför man skulle investera i streaming? Amazon köpte Twitch för 1 miljard dollar 2014, så det är stora summor vi snackar om.

Spel och kringutrustning

Ett annat sätt om du vill investera är att satsa på de företag som producerar de spel som blir e-sport och de som gör utrustning till spelen som till exempel gamingglasögon, mekaniskt tangentbord, headset eller gamingbord. League of Legends som jag nämnde tidigare är tillverkade av Riot Games som ägs av Tencent Holdings.

Andra företag som tillverkar spel för e-sport är b la 

  • Activision Blizzard (Overwatch, Call of Duty, Starcraft)
  • Tencent (Fortnite, League of legend, PUBG)
  • CAPCOM (Street fighter)
  • Electronic Arts (FIFA, NHL, Battlefield)

Vid en e-sportsändning är de främsta annonsörerna av datorer och kringutrustning. Företagen som producerar utrustning som är populär bland e-sportsentuasiaster och andra spelare är bland annat Dell, Logic, Razer, Acer, Nvidia och AMD för att nämna några.

Traditionella medieföretag

De flesta tradionella medier visar inte E-sport (än). Men vissa kanaler sticker ut som till exempel Viasat som tillsammans med ESL visar esport dygnet runt och Ginx Esports TV. Även ESPN sänder endel turneringar.

Om du tror på att det kommer öppnas upp mer och mer på de traditionella kanalerna kan det vara värt att överväga att investera i dessa företag

ETF: er och fonder

Vissa företag har startat ETF-fonder och fonder som erbjuder investerare exponering för e-sportbranschen. Smart drag eftersom populariteten ökar varje dag.

Till exempel syftar ESPO, en ETF från VanEck, till att ge investerare ett enkelt sätt att köpa aktier i företag med betydande exponering för konkurrenskraftigt spel, som Nvidia, Tencent Holdings, Activision Blizzard och Nintendo.

Vad du behöver för att börja investera

För att börja investera i esport och gamingbranschen behöver du öppna ett konto hos till exempel hos Avanza (Affiliatelänk från Avanza), Nordnet eller annan plattform som tillhandahåller aktier, ETF och fonder.

När det är klart är det bara börja läsa på och kolla vilka aktier och fonder du är intresserade av.

Slutsats

E-sport är en snabbt växande bransch  och det finns många sätt att investera, tänk på att fördela investeringarna, det kan minska din portföljs risk och öka avkastningen på lång sikt.

Tänk på att det alltid är en risk att investera, det är på vinst eller förlust. Investera dom pengar du har råd att förlora.