så väljer du bästa gaming datorn

Hur väljer man gaming dator?

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Gaming dator – Hur väljer man vilken man ska köpa?

Är du ute efter en gaming dator? När det är dags för en ny dator kan det vara en djungel av information. Personligen så snurrar alla uttryck runt i huvudet och jag vet inte vad RAM eller en processor rent praktiskt gör. Jag är less på att inte veta så nu tog jag reda på det och vill dela med mig av kunskapen till dig. Oroa dig inte, med den här guiden kommer du känna dig mycket säkrare på vad du ska välja. 

Tricket att hitta den perfekta gaming-pcn är att hitta rätt balans mellan kostnad och behov. Tänk på att det ska få plats på ditt skrivbord med ditt gaming-tangentbord och datormus.

Vi kommer gå igenom de viktigaste specifikationerna och detaljerna du behöver hålla koll på när du köper en dator. Här ligger fokusen på en stationär dator.

Saker att tänka på vid val av gaming-pc

 • Pris
 • Ram-minne
 • CPU / Processor
 • Grafikkort
 • Lagring
 • Operativsystem
 • Anslutningar

Tid över?
Då kan dessa artiklar vara intressanta
Vad är gaming-glasögon

Bästa gamingskärmen

Bästa skrivbordet för gaming

Mekaniskt tangentbord- vilket ska man köpa

Hitta ditt PC gaming mål

Det första du behöver tänka igenom är vad målet med din dator kommer att vara. Här är några viktiga frågeställningar att ta hänsyn till

 • Köper jag en dator bara för att spela ett spel, eller tänker jag spela många?
 • Är de spelen grafiskt krävande?
 • Vill jag ha en framtidsskyddad dator som kan spela trippel-A-titlar med avancerad grafik i många år framöver?
 • Tänker jag göra något annat än att spela spel på min dator, till exempel strömma film eller videoredigering?
 • Vill jag kunna spela när jag är ute och reser eller ska det vara en permanent rigg?

Varje svar på dessa frågor kommer ändra vilken typ av dator du är ute efter. Grafiskt krävande spel kommer att behöva en rejälare setup. Och om du vill kunna ta med din dator behöver du en bärbar. Om du vill kunna multitaska behöver du en specifik typ av processor.

Pris

Allt handlar om vad du kommer använda din dator till, är du ute efter att kunna surfa på nätet, skicka e-post, spela candycrush eller titta på youtube kan du komma undan rätt billigt.

Vill du kunna spela de senaste spelen och samtidigt kunna kolla på film krävs det mer av din dator och blir dyrare.

Bestäm hur mycket du är beredd att spendera och var ärlig mot dig själv. Spel är kul men det är inte värt att bli totalt pankt. Det drar iväg snabbt pengamässigt ifall man tar det absolut senaste och nyaste på allt.

RAM-minne

Ram är förkortningen för Random Access Memory. Det är datorminnet som tillfälligt lagrar aktiv data från dina applikationer och systemprocesser. Föreställ dig RAM som en whiteboard där en dator gör operationer och realtidsberäkningar. När du stänger ner en applikation behövs inte längre utrymmet i RAM-minnet.

Idag är de flesta applikationer och webbläsare i behov av mycket RAM. Om du brukar ha flera program öppna samtidigt så vill du ha mer RAM. 

Med tillräckligt mycket RAM-minne kan du ha fler program och webbflikar öppna utan att din dator blir seg.

Windows 10 kräver ett minimum av 1 GB på 32-bit och 2 GB på 64-bit. macOS kräver minst 2 GB. Men det är absolut minimum. Satsa på minst 8 GB RAM när du ska köpa en ny dator. Ju mer RAM du har desto mer multitasking kan du göra.

CPU / Processor

En processor är den enhet som utför uppgifterna i din dator, det är själva hjärnan i din dator som får dina program att köra. De två största tillverkarna på processormarknaden är AMD och Intel. 

Intel kostar mer än AMD men de är ofta snabbare i spel. AMD är vanligtvis lite billigare till priset av viss support och kvalitet. Marknaden på processorer ändras ofta så här är det bra att undersöka noga vilken processor du planerar att köpa

En processorhastighet anges i GHz och desto högre tal på GHz desto fler beräkningar  hinner processorn göra per sekund. Till exempel 3,0 GHz hinner med 3 miljarder beräkningar per sekund.

Kärnor

Kärnor i processorn utför beräkningarna och ju fler kärnor desto fler program kan köras samtidigt. En processor finns mellan 2 och 64 kärnor. Du vill ha så hög GHz som möjligt för att optimera hastigheten för processorn.

Numera finns det flerkärniga processorer som i princip lurar datorn att det finns fler kärnor än vad det egentligen gör. Men nackdelen med användandet av flerkärniga processorer är att programmen måste anpassas för att utnyttja alla kärnor.

Här är en lista på namn som brukar användas för antalet kärnor i en processor

Antal kärnor Namn
1 kärna Single core
2 kärna Dual core
3 kärna Tripple core
4 kärna Quad core
6 kärna Hexa core
8 kärna Octa core

Cacheminne

Ibland behöver en processor behandla samma data flera gånger, istället för att hämta informationen i RAM-minnet kan nästkommande information hämtas i processorns minne. Större storlek på cacheminnet minskar antalet gånger som processorn behöver hämta från RAM-minnet. Det har stor påverkan på datorns prestanda.

Det är endast premiumprocessor som utrustats med extra mycket cache-minne och det syns på priset.

Så vad behöver du?

Många program samtidigt, t ex word, bildprogram, webbläsare – Satsa på fler kärnor och långsammare processor

Avancerade spel, videoredigering och annat processorkrävande – Satsa på färre kärnor och snabbare processor

Grafikkort

Snabbt förklarat ritar grafikkortet i datorn upp det du ser på skärmen. 

Du behöver inte lägga någon energi att välja ut grafikkort om du använder din dator till att surfa på internet, läsa e-post och skriva i word.
Men för en gamer är grafikkorten en av de viktigaste delarna i din dator då den behöver vara mer kraftfull.

De två största tillverkarna av grafikkort är AMD och Nvidia. Vilken tillverkare du ska satsa på handlar om tycke och smak. 

GPU

Den centrala komponenten i ett grafikkort är grafikprocessorn eller GPU, den fungerar på samma sätt som en CPU alltså med kärnor och hastighet som mäts i MHz.

Lagring

Det finns huvudsakligen två sorters datalagring att välja mellan:

 • HDD (hårddisk)
 • SSD (solid state-enhet)

Men även 

HDD

HDD använder snabbt snurrande magnetiska skivor för att lagra information medans SSD använder flashminne (liknande vad surfplattor och smartphones använder)

SSD

SSD-enheter är dyrare men också mycket snabbare att läsa och skriva än vanliga hårddiskar. Dessutom är SSD tystare, svalare, effektivare, lättare och svårare att råka skada än en vanlig hårddisk. Välj alltid SSD om du har möjlighet, de är dyrare men helt klart värd prisskillnaden.

SSHD

Sen finns det bästa av två världar, SSHD eller hybriddisk. En hybriddisk är precis vad det låter som, en kombination mellan SSD och en mekanisk hårddisk. De är snabbare än mekaniska hårddiskar men billigare än SSD-diskar. 

Inuti en hybriddisk finns fortfarande snurrande magnetiska skivor men de har även en eller flera minneskretsar som finns i SSD. De används som mellanlagring och gör att hårddisken känns snabbare. Skärmstorlek (Vid bärbar dator)

Sen beror det på hur mycket lagringsutrymme du behöver. Ju större hårddisk desto dyrare. Fördelen med hårddiskar är att du alltid kan byta ut dem eller lägga till utrymme ifall du upplever att det blev för lite. Sen finns det såklart molntjänster du kan utnyttja för att komplettera din lokala lagring.

Operativsystem / OS

Den stora frågan, PC eller MAC? Där behöver du fundera vad du gillar mest och om det finns något spel eller program som bara går att använda på ett operativsystem.  Men det finns ju även Linux om du känner dig äventyrlig. Komplettera din dator med ett par schyssta gaming-glasögon

PCI Express

Är ett gränssnitt för instickskort i datorn som ljudkort, nätverkskort , grafikkort osv. Jag kommer inte gå in på alla tekniska detaljer för PCI Express och det är inget du behöver titta på när du letar ny dator.

Men det vi kan säga om PCI e är att det är en typ av standard som har anammats av industrin så numera behöver du inte tänka på om du skaffar ett trådlöst nätverkskort till din dator om den kommer funka att koppla in eller inte.

Anslutningar

Det finns massa alternativ av anslutningar idag och de fortsätter att utvecklas hela tiden. För att framtidssäkra ditt köp, leta efter USB 3.1-portar, USB-C och minst 801.11AC på Wi-Fi-sidan. Ju fler portar en dator har desto bättre.

Visst det blir dyrare men då har du också en dator som kommer hålla längre. Se bara till att datorn får plats med dina skärmar på skrivbordet.

Komplettera din rigg
När du valt vilken gaming-dator du vill ha är det dags att för nästa del i uppsättningen

Vad är gaming-glasögon

Bästa gamingskärmen

Bästa skrivbordet för gaming

Mekaniskt tangentbord- vilket ska man köpa