Mekaniskt tangentbord – Vilket ska man köpa?

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Vilket mekaniskt tangentbord ska man köpa?

Den vanliga datoranvändningen kanske tror att alla tangentbord är det samma eftersom de använder sin dator till att skriva några e-postmeddelanden och utföra några Google-sökningar om dagen..  

För hardcore-spelaren är dock tangentbordets val mycket viktigare. Att ha rätt tangentbord handlar om känsla och feedback. Det handlar om att höja din spelupplevelse (och allmän datorupplevelse) till nästa nivå. Det handlar om att ha ett tangentbord som känns rätt i dina händer, som gör att du kan prestera som bäst.

Ett mekaniskt tangentbord kan vara rätt för dig. Du kanske letar efter ett tangentbord som ger förbättrad taktil feedback, eller som låter dig anpassa utseendet på brädet. Ett mekaniskt tangentbord kan vara det som lyfter ditt spel till nästa nivå – det betyder att du inte längre missar trollformler i Dota eller att förbättra din bygghastighet i Fortnite. 

Det lönar sig också att överväga  storleken på det tangentbord du behöver. Om du använder din dator för en blandning av spel och datainmatning, är ett tangentbord i full storlek med dess tio nyckelnummer till höger lämpligt. Men om du använder tangentbordet bara för att spela, kan en TKL-design (Tenkeyless, alltså utan de 10 tangenterna till höger) vara mer lämplig. På samma sätt, om utrymmet är begränsat, överväga ett mindre, mer kompakt tangentbord.

Saker att tänka på vid val av tangentbord

 • Pris
 • Layout
 • Typ av brytare/switchar
 • Kompabilitet
 • Trådbundet eller Trådlöst
 • Extra funktioner

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till de bästa mekaniska tangentborden 2020
Bästa mekaniska tangentborden 2020

Varför du borde ha ett mekaniskt tangentbord?

Att använda ett mekaniskt tangentbord kan göra dig till en mycket effektivare skrivare tack vare tangenternas exakta och konsekventa känsla. Många brytare har också hög taktilitet som hjälper dig att uppskatta när en press kommer att registrera, så att du kan släppa och gå vidare till nästa tangent utan att bottna. För spel kan du använda brytare som är mycket mjukare och snabbare att manövrera än tangenterna på billiga membrantangentbord.

Mekaniska tangentbord är också byggda för att hålla. Varje brytare är bra för miljontals pressar. Även med tung användning kan ett bra mekaniskt tangentbord hålla många år.

Pris

Beroende på vilka funktioner de innehåller, finns tangentbord i olika priser. Det är uppenbart att ju mer funktioner det har desto dyrare är det. De billigare tangentborden använder ofta billigare material. Tunn plast, tvivelaktiva no-name brytare och tunna knappar ger inte ett bra första intryck.

Leta efter ett tangentbord som uppfyller dina krav såväl som din budget. Var smart och spendera inte på saker du inte behöver. Om det är första gången du ska köpa ett mekaniskt tangentbord skulle jag rekommendera att du lägger dig på runt 700 – 1300 kr.

Runt det priset kommer du att få ett tangentbord med kvalitet

Layout

Det finns tre typer av standardlayouts

 • Full storlek
 • 80 % eller Tenkeyless (TKL)
 • 60%

Full storlek på tangentbord

Det första steget i att välja rätt tangentbord är att bestämma vilken layout du vill ha. Det traditionella fullstora tangentbordet är fortfarande det vanligaste, men du kanske vill använda din övergång till mekaniskt tangentbord för att ändra det. Ett tangentbord i full storlek har alla tangenter du behöver för att använda en dator utan att du behöver bekymra dig för några funktionsknappar.

Det finns också en hel numpad. Den största nackdelen med denna storlek är att den är ganska stor och ineffektiv. Du måste flytta händerna ganska långt för att nå allt och numpaden (som även kallas tenkeypad) gör att musen skjuts längre bort från ditt huvudskrivningsområde.
Personligen gillar jag inte full storlek på tangentbord av den anledningen. Ett tangentbord av full storlek passar dig som inte har några preferensramar än

80% eller tenkeyless (TKL)

Nästa steg ner är tenkeyless (TKL), ibland känd som 80 procent tangentbord.Det finns ingen numpad men det finns naturligtvis fortfarande en nummerrad. Om detta låter stressande för dig, tänk bara på det. Hur ofta behöver du verkligen en dedikerad nummerknapp? Om du skriver mycket klarar du dig troligen bra utan en numpad. Detta gör tangentbordet mycket mindre och för musen närmare.TKL är väldigt populär i gaming communityt och är det optimala mellan form och funktion.

Det är en bra storlek om du behöver mycket skrivbordsyta för din datormus eller om du har ett litet skrivbord.
Du som spelar FPS spel med en datormus med låg sensitivitet vet vad jag pratar om.

Den andra fördelen är att du kan placera tangentbordet mer ergonomiskt framför dig istället för att behöva stoppa det åt vänster och skriva i en vinkel.

60%

På ett 60 % tangentbord är alla tangenter till höger om en Enter-tangenten borta och även funktionsraden.
Dessa funktioner är vanligtvis tillgängliga genom att hålla FN och trycka på andra tangenter. Ett tangentbord på 60% har cirka 61 tangenter, beroende på layout.

Genom att välja ett 60% tangentbord får du ett minimalistisk och estetiskt tangentbord. Ett 60% tangentbord är perfekt om du behöver mycket skrivbordsyta, eller bara vill kunna ta med dig tangentbordet enkelt.

Val av brytare

Se till att du kontrollerar tangenttryckningarna det första du gör när du köper ett datortangentbord.

Du vill inte sluta med ett tangentbord som känns som en skrivmaskin om det inte är det du är ute efter såklart.

Kontrollera och testa hur tangenterna känns. Det finns tangentbord som har känslig, mjuk, fjäderliknande touch och det finns andra som kräver lite extra tryck för att skriva på.
Brytarna gör hela skillnaden i känslighet, ljudnivå och komfort och det är här du gör det viktigaste valet på ditt mekaniska tangentbord eftersom du kommer spendera många år med att trycka på knapparna.

Det är också det svåraste valet för de flesta har inte massa olika typer av tangentbord med olika brytare hemma. Så det går inte säga exakt hur det tangentbordet du väljer med de specifika brytarna kommer att kännas när det väl är på ditt skrivbord, men det går att få en grundkänsla hur varje typ av brytare känns innan du köper ditt tangentbord.

Att tänka på inför val av brytare

 • Vilket ljud gillar du att höra när du skriver på dina tangenter?
 • Gillar du att känna ett motstånd varje gång du trycker på en knapp eller föredrar du en smidig tryckning?
 • Vilken stil har du när du trycker? Trycker du lätt på tangenterna eller trycker du ner knapparna i botten.
 • Kommer du att använda dem främst för att spela eller skriva?
  Kan du inte svara på någon av dessa frågor, oroa dig inte. Den här guiden kommer hjälpa dig!

Det finns fyra typer av brytare

Blå

Den vanligaste brytarna är Cherry MX Blue och verkar vara det märke som de flesta andra märken jämför sig med. Erbjuder den klassiskt ”klickiga” känslan synonymt med mekaniska brytare. Lämpar sig bäst för skrivande då knappslagen är ljudliga och distinkta i sin karaktär och det hörs direkt om man trycker fel. Inte att rekommendera till spel då den är ickelinjär i nedtryck och relativt högljudd, vilket innebär massa oväsen när man behöver hamra på en och samma knapp.

Brun

En mjukare och mer snällare variant än den blå brytaren, men som fortsatt har en del av den ”klickiga” känslan. Passar bra till att både skriva och spela då brytaren har en tydlig brytpunkt och mildare ljudnivå. Ett bra val om man vill ha ett allround-val om du skriver och är en gamer.

Svart

Linjär och gaminganpassad brytare utan märkbar brytpunkt men med en tidig aktivering, den trycks alltså hela vägen ned i botten utan ett klickljud – men knapptryckningen läses av tidigt.
När du spelar kan det bli många tryck snabbt, repetitivt och hårt och då passar svarta brytare bra. Dessutom behöver du inte oroa dig för oljud och dina snabba reaktioner läses av korrekt. Skriva passar svarta brytare inte lika bra till då den taktila feedbacken uteblir.

Röd

Lättare variant av den svarta brytaren, där det krävs mindre tryck för aktivering. Ger bra precision i spel men inte lika behändig att trycka frenetiskt på.
Den har ingen tydlig brytpunkt, men har tack vare den lätta tryckpunkten mer av en mekanisk och taktil känsla än den svarta och lämpar sig därför bättre att skriva på. Ett bra allround-val för gamern som ibland också skriver en del.

O-ringar

Vill du dämpa ljudet av ditt knapptryckande är det smart att skaffa O-ringar. Det tar inte bort ljudet helt men dämpar till stor del. O-ringen placerar du runt basen på knappen.

Brytare Typ Ljud Djup Motstånd
Blå Taktil Klick 4 mm 60 gram
Brun Taktil Ljudlös 4 mm 55 gram
Svart Linjär Ljudlös 4 mm 45 gram
Röd​ Taktil Ljudlös 4 nn 45 gram

Kompabilitet

De flesta tangentbord ansluter numera till datorn via USB-portar. De gamla PS / 2-portarna är nästan föråldrade . Trådlösa tangentbord ansluter till systemet via Bluetooth och är något knepiga att ställa in till skillnad från plug and play USB-kabelns tangentbord. De flesta tangentbord behöver programvara installerad på din dator för att använda funktionstangenterna. Se till att tangentbordet är kompatibelt med ditt system innan du köper ett.

Trådbundet mot trådlöst

De trådbundna och trådlösa konfigurationerna har båda sina fördelar och nackdelar . Den trådlösa konfigurationen skär ut sladden som stör ditt skrivbord, men det finns chanser att den stör andra trådlösa enheter.

För spel föredras de trådbundna tangentborden eftersom de trådlösa tangentborden tenderar att fördröjas vilket hindrar spelandet. Trådlösa tangentbord är batteridrivna, vilket måste laddas eller bytas då och då. Det ökar kostnaden. Därför föredras ett tangentbord som stöder både trådbundna och trådlösa konfigurationer av många som vill ha det bästa från två världar.

Extra funktioner

När du valt vilken layout och brytare du föredrar är det dags för det lilla extra. Här kommer några av de vanligaste.

Knapp material: De två vanligaste typerna av plast som används i tangentbordsknappar är idag ABS och PBT. ABS är vanligare och lättare för tillverkare att jobba med vid tillverkning men är ofta tunn och skör. PBT är tjockare, tåligare och mer tålig mot glans (glans när strukturen på knappen är så pass nött att den blir glansig). När PBT går att välja föredrar jag det.

Avtagbara kablar: Vissa tangentbord levereras med USB-kablar som kan lossas från huvudenheten. Andra gör det inte. 

Extra tangenter: Behöver du dedikerade makroknappar? Vad sägs om multimedia-kontroller? Tekniskt sett behöver du det inte, men ibland är de trevliga att ha. Och personligen kommer jag  aldrig kunna gå tillbaka med ett tangentbord utan volymkontroll.

Programmerbarhet: Har tangentbordet du köper allt du behöver direkt på ytan, eller behöver du lager av anpassade spel- eller produktivitetsmakron?

Belysning:Rainbow-färgad LED-belysning är löjligt, men ibland behöver du löjligt. Och med många tangentbordstillverkare som nu bygger in förmågan att programmera tangentbordsbelysning för att ändra och reagera per spel (till exempel när du dansar i Fortnite), kan det vara en snygg sak att ha.

USB- och ljudgenomföring: Vissa tangentbord fungerar också som en USB-hubb, så att du kan ansluta musen eller andra tillbehör, vilket minskar trassel av kablar som går till baksidan av sin dator. Vissa passerar också ljud, så att ett chattheadset kan anslutas. Bekvämlighet kan vara trevligt.

Summering

Nu när du känner till de tips du behöver tänka på innan du väljer ett mekaniskt tangentbort, se till att du får ett tangentbort som är värt vartenda öre.

När allt kommer omkring förbättrar det spelupplevelsen med mycket mer än du kan föreställa dig!