Vad är gaming-glasögon?

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Vad är gaming-glasögon?

Första gången jag såg ett par gaming-glasögon var på ett proffs som spelade League of Legends på twitch.

Om du likt mig får irriterade eller ansträngda ögon efter några rundor i Overwatch eller när du suttit och skrivit ett par sidor i word är det dags att skaffa gaming-glasögon. Det finns en anledning varför proffsen använder dem och du kommer förstå varför när du läser artikeln.

Gaming-glasögon är ett par glasögon som reducerar effekten av blått ljus på dina ögon. De ger en lätt förstoring, har en antireflektiv hinna och tillåter dig att titta på skärmen utan att få ansträngda ögon.

Saker att tänka på vid val av gaming-glasögon

  • Pris
  • Färg och form på bågarna
  • Linsfärg

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till de bästa gaming-glasögonen 2020
9 Bästa Gaming-glasögonen 2020

Egenskaper hos gaming-glasögon

Antireflekterande hinna

Dessa specialiserade glasögon minskar vanligtvis reflektioner och bländning från skärmen. Även glasögonlinserna själva, utan denna beläggning, kan reflektera ljus tillbaka i dina ögon.

Linser med antireflekterande hinna hindrar distraherande reflektioner från både fram- och baksidan av varje lins. Mindre bländning kan resultera i lättare ögonfokusering, förbättrad färgkontrast och snabbare reaktionstider.

Lätt förstoring

För att ytterligare minska ögonbelastning kan det finnas en liten förstoring inbyggd i dina gaming-glasögon. Tänk på detta som en ”zoom-in” -knapp på heltid.

Troligen märker du knappast denna förstoring. Effekten är bara tillfällig, så det påverkar inte din syn när du inte har glasögon.

Välkända varumärken som Gunnar innehåller ofta en liten förstoringseffekt i glasögonen. Dator glasögon, som ibland är utbytbara med gaming-glasögon, erbjuder också förstoring.

PRIS – Vad kostar gaming-glasögon?

Dina ögon är viktiga och ett par gaming-glasögon är helt klart värt att spendera en peng på för att göra din setup mer komplett. När du ändå skaffat ett bra tangentbord och ett schysst skrivbord så satsa på ett par snabba glajjor för att skydda dina ögon.

Ett par gaming-glasögon hamnar på mellan ca 300 – 900 kr och är en riktigt bra investering.

Funkar verkligen gaming-glasögon?

Det korta svaret är JA de fungerar. Gaming-glasögon är speciellt utformade för att minska effekten av blått ljus på dina ögon. De minskar ansträngningen på dina ögon, ger en liten förstoring utan att förstöra de perfekta, finjusterade upplösningarna på din skärmar.

Genom att bära gaming-glasögon kommer inte dina ögon påverkas lika hårt av blått ljus och kan hjälpa till att lindra några av symtomen på CVS som du redan kan möta.

Blått ljus

Är blått ljus dåligt för ögonen?

Du har säkert hört talas om blått ljus. Bildskärmar producerar ett relativt hårt blått ljus som ska efterlikna solens dagsljus. Det tvingar dina ögon att arbeta hårdare för att fokusera på objekt på skärmen som ord eller små föremål. Bilder på en skärm har inte samma skarpa kontrast mellan objekt som den verkliga världen har. 

Denna brist på variation gör det svårt att plocka ut föremål och dina ögon arbetar dubbelt så hårt att hela tiden ändra fokus. Detta orsakar belastning på dina ögon och kan orsaka vanliga symtom som huvudvärk, trötta och kliande ögon, migrän och suddig syn. Och i längden kan du bli påverkad genom att :

  • Överexponering för blått ljus från skärmen stör melatoninproduktionen och sömn mönstren.
  • Blått ljus från skärmsexponering har kopplats till näthinneskador, grå starr och makuladegeneration.
  • Synligt blått ljus har mycket hög energi och exponering för det är mycket ansträngande för ögonen.
  • Övermättnad av blått ljus kan minska synskärpan och försvåra fokuseringen.
  • Blått ljus har visat sig orsaka fotokemisk skada på näthinnan och makula som orsakar oxidativ stress i ögonen.
  • Störda sömnmönster kan leda till depression, neurotoxinuppbyggnad och ökad risk för sjukdom.

Just nu är CVS eller Computer Vision Syndrome bara en samlingsterm för alla ovanstående effekter och mer.

Om du ständigt kämpar med att hitta snubben som gömmer sig i en buske ca 200 m bort i battleground, kan det vara att dina ögon lider av för mycket blå ljusexponering.

Varför har gaming-glasögon gula linser?

Otonade spelglasögon finns, men de kan vara mindre effektiva. Generellt sett, ju mer toning i linsen desto mer blått ljus blockerar den.

De flesta otonade linser med blåljus blockerare blockerar cirka 10-20% av blått ljus, medan gula eller bärnstensfärgade linser kan blockera upp till 65-75% av blått ljus

Vad är skillnaden mellan datorglasögon och gaming-glasögon?

Datorglasögon och gaming-glasögon reducerar båda blått ljus men som namnet antyder är ena anpassad för datoranvändare medans andra är är speciellt för dig som spelar på datorn.

Några saker som skiljer dem åt:

Ergonomisk design

En av de största skillnaden mellan gaming- och datorglasögon är designen. Tillverkare av gaming-glasögon har tänkt på att det finns en stor chans att användaren kommer vara med på ett e-sport event och implementerat det i designen.

Därför har gaming-glasögonen specialdesignade ergonomiska skalmar och justerbara nässkydd i silikon. Dessa gör att glasögonen är bekväma vid längre användning. För gamers betyder det att du nästan glömmer bort att du bär glasögonen.

Synfält

Många datorglasögon erbjuder ett brett synfält. Spelglasögon har dock ett starkare behov av ett brett fält. Under seriösa spel på stora skärmar behöver en spelare förmågan att se hela spelet utan att synen avbryts.

Design för panoramalins viktiga i spelglasögon. Detsamma gäller bågar. Även om bågar i spelglasögon ofta har en genomsnittlig tjocklek, föredrar många spelare tunnare bågar för att undvika att lägga extra distraktioner framför dem. 

Headsetkompatibilitet

Spelglasögon måste också funka med spelbehov. Det innebär att tillverkare avsiktligt utformar glasögonen så att de passar bekvämt under ett par on-ear hörlurar. Seriösa spelare bär headset alltid när de spelar. 

Designpreferens

Den sista kategorin att tänka på i skillnad är designpreferens. Många bärare av datorglasögon använder sina glasögon i en professionell kontorsmiljö. Som sådan måste de anpassa sina kläder och sitt utseende till en professionell standard. Spelare har också en professionell standard att upprätthålla, men den standarden är mycket annorlunda än en kontorsmiljö.

Gamers föredrar ofta ett urval av unika, färgglada och intressanta mönster som inte alltid överensstämmer med traditionell professionell klädsel. Det finns många gaming-glasögon så du kommer garanterat kunna hitta några som passar just dig

Summering

Nu när du känner till de tips du behöver tänka på innan du väljer ett par gaming-glasögon, se till att du får ett par som är värt vartenda öre.

När allt kommer omkring förbättrar det spelupplevelsen med mycket mer än du kan föreställa dig!