Tjäna pengar som streamer

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Hur tjänar man pengar som en streamer?

Är du sugen på att bli en streamer? Då har du hamnat rätt! Det går uppenbarligen att leva på att streama, men hur mycket tjänar de som gör det professionellt och hur gör man för att tjäna pengar? 

Sen PewDiePie började bli stor har jag alltid varit nyfiken hur han lyckades börja tjäna pengar.  Vem som helst kan ju få ut en video på youtube idag så länge du har en mobil med kamera. Jag har lagt upp några videos men de har varit så kassa så jag skäms att visa upp dem. Nu när jag tagit reda på lite mer hur det funkar känner jag mig sjukt peppad att börja streama själv.

Jag knåpade ihop en instruktion vad du behöver för att komma igång och lite annat smått och gott som kan vara kul att veta. Stream on!

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till all utrustning du kan tänkas behöva för att streama
Streamingtillbehör hos Kjell & Company

Vad gör en streamer

Alla har väl sett en video på youtube med någon som lagar mat, eller äter den för all del, spelar ett spel, förklarar hur något funkar, pressar badankor i en hydraulisk press, eller kör standup, de personer som är i videon kallas streamer. Även kallad online-streamer, live-streamer eller internet-streamer.

Det är en person som sänder sig själv online via en förinspelad video eller en livesändning (live-stream). Bland de största sidorna som folk streamar på hittar du Mixer, DLive, Smashcast, Blizzard, Youtube, och Twitch med många fler. Det kan blir flera miljoner visningar på en video, som till exempel en av PewDiePies mest sedda video, 266 miljoner visningar. Eller summit1g som i skrivande stund har på sin populäraste video 1 293 390 visningar(!).

Hur streamar man

Ok du är sugen att börja göra dig ett namn på internet och kanske få lite cash på vägen, eller bara visa dina skills i Fortnite för dina 5 miljoner kompisar? 

Kortfattat behöver du en kamera med mic, programvara på datorn, stabilt internet och ett ställe att ladda upp din video till (youtube etc)

Lite mer ingående det du behöver för att kunna streama är:

 1. Video- och ljudkällor – Det menas kameror och dataskärm, mikrofon, mixerflöden, ja allt som ska höras och synas i streamen.
 2. Programvara som låter dig spela upp videon och skicka iväg den till internet komprimerat.
 3. En plats där din livevideo blir tillgänglig online. Populära ställen är YouTube, Mixer och Twitch.
 4. En stabil internetanslutning – Ingen kommer orka titta ifall din stream buffrar, fryser, hackar eller tappar uppkopplingen.

1 Video och andra ljudkällor

Du behöver ingen avancerad och dyr utrustning för att komma igång men du behöver någon sorts kamera, en datorskärm, gärna ett headset och en mikrofon. Jag gjorde mina första videos med min mobilkamera och ett stativ. Det kan vara rätt skönt med en green-screen också så du slipper visa stöket eller om du vill ha din favoritvy i  Fornite i bakgrunden. 

Om du vill köra ut Highway to Hell med AC/DC eller annan grym musik i bakgrunden i din stream ska du vara uppmärksam på att det kan vara upphovsrättsskyddat material och plattformen du streamar på övervakar sånt. 

Det kan göra att du blir bannad och inte får fortsätta på plattformen i värsta fall. Välj ljud och musik med omsorg. Här finns en sida med musik som är fri att använda.

2 Hur man spelar in ljud- och videokällor

När du spelat in när du äger sönder i Fortnite och filmat din reaktion med tillhörande segerljud (skrik bara inte för högt), behöver du skicka in allt i din dator. De flesta proffsiga kameror och mickar kör med HDMI eller SDI-utgångar för extern anslutning. 

Om du kör en dator med programvara för att fånga upp signalen kommer det troligen inte funka att koppla direkt utan du behöver en mellanhand i form av ett capture card, som det här capture cardet t ex. 

Koppla in spelkonsol / camera på ena sidan och datorn på den andra sidan. Svinenkelt! Fördelen med ett capture card är att det segar inte ner din dator och du kan streama direkt till Twitch, Youtube etc

Men det finns också kameror som kopplas direkt med USB. Smidigt!

Om inte USB-ingångarna i datorn räcker till, ta och skaffa en USB-hubb. Då kan du ha ditt mekaniska tangentbord som kräver två USB-portar, din gamingmus, trådlösa gaminglurar, din mikrofon, din kamera och dessutom få plats med din koppvärmare också.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Dam4qqtIrQQ&feature=emb_logo&ab_channel=Elgato

Encoding

Du behöver något som “översätter” signalen och komprimerar den till internet. Det behövs för att videon inte ska bli enorm och du ska kunna streama i ok hastighet. Det krävs mycket av datorn för komprimera filerna utan att offra kvaliteten. Om du skaffar ett capture card så encodar den också signalen så då slipper du att ha processen igång i din dator.

Ska du köra encodingen i din dator behöver du ha mångkärniga och kraftfulla processorer. Eller hårdvara i datorn som är riktade till att encoda, t ex i processorn eller grafikkortet, men då krävs att det finns inbyggt stöd för det och att det finns mjukvara för encoding. Jag skulle alla dagar i veckan skaffa ett capture card istället.

Inställningar för encoder

Vill du snacka som ett proffs när en följare frågar, vad du kör för bitrate för du har så sjukt snygg stream oh great master? Läs då det här:

 • Frame rate / Bildhastighet: Hur många bilder som visas per sekund, Frames Per Second (fps). De vanligaste är 10 – 60 fps. Vill du inte ha hackig soppa att titta på satsa på 30 – 60 fps.
 • Bitrate: Hur mycket videodata du laddar upp per sekund. Generellt uttryckt i kilobit per sekund (Kbps) eller megabit per sekund (Mbps). Absolut minimum för en livestream är 1 Mbit. Ju högre fps och upplösning du tänker ha desto högre hastighet behöver du för att streamen ska hålla en hög kvalitet.
 • Codec: Refererar till metoden för komprimering av ljud- och videodata för snabbare överföring. H.264 är den vanligaste. 
 • Upplösning: Storlek på bilden, bredd x höjd angett i pixlar. De flesta använder 720p och 1080p.

Här är några av de vanligaste namnen och deras storlek:

Upplösning Dimension i Pixel Även kallad
480p 858 x 480 SD eller Standard Definition
720p 1280 x 720 HD eller ”HD Ready”
1080p 1920 x 1080 FHD eller ”Full HD”
1440p 2560 x 1440 QHD eller Quad HD resolution
4K eller 2160p 3840 x 2160 UHD eller Ultra HD resolution

https://www.youtube.com/watch?v=CwkKou9mBtI&ab_channel=wolfgang

Ju duktigare du blir på att hålla en balans mellan fps, upplösning och bitrate desto proffsigare kommer du verka.

3 Streaming plattform

Dags att välja vart du vill hänga, det finns både varianter som är gratis och de som kostar. Några som är gratis är bland annat Youtube, Facebook Live, Twitch, Periscope med flera.

Här hittar du ett antal fria programvaror att använda dig av när du ska börja sända. 

Det finns också ställen som du betalar för att få streama som Vimeo, DaCast och StreamShark. Alla riktar in sig till olika publik. Jag hänger absolut mest på Twitch och Youtube.

 • Twitch riktar sig främst mot gamers
 • Youtube riktar sig främst mot livsstil och underhållning
 • Facebook inriktar sig främst mot nyheter och samhälle

För mig som lagt upp lite material räcker en gratis plattform, det kanske blir en betalplattform någon gång i framtiden. Lägg en egen värdering om betalplattform är värt eller inte.

4 Stabil internetuppkoppling

Den svåraste delen vid livestreaming är att få en stadig nätverksanslutning. Satsa hellre på en fast anslutning istället för trådlöst. Det är klart att det funkar gå live med Wifi eller 4G men  den typen av signaler fluktuerar mer än en fast lina. Gör ett hastighetstest i förväg så du har tillräckligt med bandbredd. Jag skulle rekommendera iaf 1,5 gånger din streams bithastighet för att säkerställa en pålitlig stream.

Hur mycket tjänar en streamer

De största streamers tjänar fläskigt med pengar, här är hur mycket några av de stora streamers tjänade förra året.

 • Ninja ca 48 miljoner kronor
 • Shroud ca 39 miljoner kronor
 • DrLupo ca 17 miljoner svenska kronor
 • TimtheTatman ca 24 miljoner svenska kronor
 • MOONMOON_OW ca 16 miljoner svenska kronor
 • GeekandSundry ca 13 miljoner svenska kronor
 • Summit1g ca 13 miljoner svenska kronor

En streamer kan tjäna pengar på 4 olika sätt:

Donationer

Enkelt förklarat att någon tycker om det de tittar på och skickar pengar. Antingen via kreditkort eller Paypal. Den som streamar får den största delen av donationen men en liten del tar plattformen som du streamar på. Det kan vara en procent till exempel. 

Vissa streamers ger något lite extra om du har donerat en större mängd pengar, till exempel en privat Snapchat eller skickar en bild osv.

Annonser

Annonser känner du nog till, i det här fallet kan det dyka upp en annons när du öppnar någons stream. När det händer så tjänar streamern en liten summa pengar. Om du är en streamer på Twitch så har du en speciell knapp för annonser som du kan trycka på som sätter igång en annons när du vill. Farlig knapp, trycker du för ofta, visst du får pengar, men vem gillar reklam? Jag har slutat kolla på vissa streamers av den anledningen, för det är sinnesjukt störigt.

Men såklart kan det bli lönsamt när du livestreamar och det är väldigt många som tittar.

Prenumerationer

Här börjar vi vi snacka pengar som stackas på. På Twitch kostar det 50 kr i månaden att prenumerera för dig som tittar på en kanal. För den extra kostnaden att prenumerera kan man få något litet extra , som till exempel en badge eller vissa sub emotes. 

Streamers kan sätta sin chatt till sub mode endast, vilket innebär att bara de som betalar 50 kr i månaden kan chatta.

Av de 50 kr per prenumeration plockar Twitch hälften rakt av.

Om du ligger i streaming toppen på Twitch får du behålla 70%, gränsen går någonstans vid 10,000 som tittar eller mer.

Twitch har någonting som heter Twitch Prime, som du får när du länkar ihop ditt Amazon Prime konto med ditt Twitch konto. Och när du gör det så får du en gratis prenumeration på vilken kanal du vill i månaden. Streamern får lika mycket pengar oavsett om du har din prenumeration via Twitch Prime eller en vanlig.

Sponsring

Om du blir sponsrad betalar ett företag dig för att du ska göra nåt åt dem. Det här är några saker en streamer kan bli sponsrad att göra. 

 • En sponsrad Youtube video, 
 • En sponsrad live stream, 
 • Ett sponsrat fysiskt möte på ett event
 • En sponsrad tweet
 • En sponsrad instagrampost

En sponsrad stream är när en streamer får betalt för att spela ett visst spel, som exempel så betalade EA alla top streamers på Twitch och spela Battlefield 5. Alla de som streamar sätter en hashtag med texten #AD i rubriken så det är lätt att se. Timpenningen för en sponsrad stream sträcker sig från en cent till 1 $ Per tittare. 

Sponsrade Youtube videos är runt 5000 $ Per video för en 30 sekunders annons.  Ett fysiskt möte på ett live event är mellan 5- till 10.000 $   . Och då kan det förväntas att du också kan lägga upp på Twitter eller Instagram. 

Det är generellt om du har 500 tittare eller 50 000, så det är inte bara top top top streamers som får dessa summor.

Källan på den här informationen har jag tagit från en streamer som har ungefär 10 000 tittare. Disguised Toast, kolla in hans kanal här.

Läs hur du partnar upp

Här kan du läsa hur man tjänar pengar via Twitch, DLive och Youtube

Summering

Vad väntar du på, skaffa rätt prylar och börja streama!