ergonomi vid skrivbordet

Hur man sitter vid ett skrivbord med bra hållning

Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Något jag drabbats mer än en gång av att sitta i ostkroksställning är att jag får fett ont i axlar, nacke och ryggen. Även med min sjukt bra gamingstol som har stöd för svank osv. Jag har insett efter x antal år framför datorn att jag måste göra nåt åt det om jag inte ska behöva trycka värktabletter som lördagsgodis hela veckan. Får jag ont pallar jag inte sitta speciellt länge och mår riktigt skit. (Tips: Sitt inte som grabben i bilden nedan)

Tack och lov finns det lösning på problemet! Bra hållning (yeah right att jag sitter så hela tiden), men allt jag kommit fram till har jag kokat ner till denna artikel. Hoppas du har lika mycket nytta av den som jag har. Tänk på att har du riktigt stora problem måste du kontakta sjukvården. Så vad är då viktigt att tänka på? Orkar du inte läsa hela artikeln, kör på dessa 7st i listan så är det lugnt sen 😉

Korrekt hållning vid skrivbordet

  1. Sitt med ryggen rak och ländryggen mot ryggstödet. Detta hjälper dig att upprätthålla en naturlig svank i ländryggen och undvika belastning på ryggraden.
  2. Håll axlarna avslappnade.
  3. Håll huvudet i linje med ryggraden och blicken riktad framåt.
  4. Håll armbågarna nära kroppen och böjda i en 90-graders vinkel. Detta minskar belastningen på axlarna och hjälper dig att behålla en neutral position i handlederna när du använder tangentbordet och musen.
  5. Sitt med fötterna platt på golvet och knäna böjda i en 90-graders vinkel. Detta hjälper till att fördela kroppsvikten jämnt och avlastar ländryggen.
  6. Ta regelbundna pauser för att sträcka på dig och röra dig. Det rekommenderas att ta en kort paus varje timme för att stå upp, sträcka på ryggen, nacken och benen samt att rulla axlarna och handlederna. Detta hjälper till att förebygga muskelstelhet och dålig cirkulation.
  7. Försök att undvika att korsa benen, eftersom det kan leda till obalans i bäckenet och ökad belastning på ländryggen.

Kontorsstol eller gamingstol

Oavsett om du sitter med en helt vanlig kontorsstol eller en gamingstol är det viktigt att den går att justera för att få till en ergonomisk sittställning. Din stol ska ha en justerbar höjd, ryggstöd, armstöd och lutningsvinkel. När du sitter ner ska du ha fötterna på golvet, knäna böjda i en 90-gradersvinkel och ryggen i kontakt med ryggstödet. Armstöden ska vara justerbara så att du kan stödja dina armar utan att höja dina axlar.

Du behöver inte slänga ut tiotusentals kronor för att få en vettig gamingstol, men skaffa hellre en lite dyrare än att sitta på morsans trästol från köket. Din kropp kommer att tacka dig.

Skrivbordet

Det ultimata skrivbordet är ett som är höj-och sänkbart (justerbart). Vill man inte lyxa på med ett elektriskt finns det faktiskt skrivbord med en vev. Samma funktion men visst det kräver lite mer av dig än att du trycker på en knapp.

Stor fördel enligt mig är att du kan placera den lite var som helst och slipper sladdarna till. Men eftersom jag har en gamingdator spelar det egentligen ingen roll, jag behöver ändå mitt vägguttag.

Skrivbordetska vara i en höjd där dina armbågar kan vila mot bordet utan att du behöver lyfta axlarna. Då slipper du onödig belastning på axlar och nacke.

Anpassa din skärm

När jag väl tog tummen ur och skaffade dubbla monitorstativ till mina dubbla skärmar, insåg jag vilken gamechanger det är. Helt galet. Kunna ställa in höjd och vinkel, det enda som saknas är att den automatiskt skulle ögontracka hur jag sitter i stolen, det hade vart magiskt!

När du har justerat din stol är det dags att justera din skärm. Skärmen ska placeras så att toppen av skärmen är i höjd med dina ögon när du tittar rakt fram och på en armlängds avstånd. Du ska inte behöva luta dig framåt för att se skärmen. Om du gör det, dags för optikern. Om du har en bärbar dator kan du använda en skärmhöjare, monitorstativ eller laptopställ för att placera skärmen i rätt höjd.

Använd rätt tangentbord och mus

Att använda rätt tangentbord och mus är en viktig del av en ergonomisk sittställning. Tangentbordet bör vara centrerat framför kroppen, så att du inte behöver sträcka dig eller vrida överkroppen för att nå det.

Tangentbordet bör placeras så att det är bekvämt för dina händer och handleder och musen bör placeras bredvid tangentbordet på en platt yta. En musmatta kan också vara bra för att minska friktionen och belastningen på handlederna.

Gamingmusen bör vara placerad nära tangentbordet så att du inte behöver sträcka armen för att använda den. Använd gärna handledsstöd för både tangentbord och mus för att minska belastningen på handlederna.

Pausa från datorn

Skittråkigt i know. Men bara att ställa dig upp en stund, veva runt armarna lite och kanske t om hoppa för att få igång blodcirkulationen i kroppen gör att din kropp klarar att sitta längre efteråt.

Ta gärna en stretch, vill du verkligen inte resa dig upp från stolen, titta på något annat än skärmen så sträck ut dig så långt du kan. Om du ska må bättre i längden så pröva köra lite yoga eller pilates. Finns ungefär en miljard olika varianter gratis på youtube.