Bästa gaminskärmen guide

Bästa gamingskärmen

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Bästa gamingskärmen 

Jag har två skärmar till min gaming-pc men jag har börjat fundera om det är dags att byta ut dem. Jag gillar att spela mycket FPS-spel och tycker inte mina skärmar håller måttet längre så jag behöver nya.

Men vad ska man då titta på för att få den ultimata gamingskärmen? Jag letade upp all information och samlade ihop här på sidan för att du ska slippa.

Oavsett om du är en hardcore gamer eller en avslappnad spelare, kan din hårdvara betyda skillnaden mellan vinst och förlust. För att få ut mesta möjliga av ditt first-person shooter, action, racing, sport och andra snabba spel behöver du en bildskärm som kan visa action utan att utsätta dig för suddiga bilder, bildhack, screen tearing och andra rörelseproblem.

I den här guiden hjälper vi dig att välja en skärm som ger dig en fördel över dina motståndare samtidigt som det levererar en smidig, uppslukande spelupplevelse.

Saker att tänka på vid val av gamingskärm

 • Pris
 • Upplösning
 • Paneler
 • Svarstid
 • Uppdateringshastighet
 • Skärmstorlek
 • Typ av skärm
 • Kontakter

Pris

Som allt annat här i livet så får man vad man betalar för. Med det sagt så finns det massor av välja mellan och du kan få en vettig spelskärm för runt 2 – 3000 kr med Full HD, IPS-paneler och 240 Hz uppdateringshastighet.

Upplösning

Det första och absolut viktigaste är upplösningen på skärmen. Gamingskärmar idag har följande upplösningar:

Ju högre upplösning desto fler pixlar, vilket betyder mer detaljer och högre bildskärpa. 

Får man välja så vill man ju helst ha så hög upplösning som möjligt, problemet är att de flesta gamers har en hårdvarubegränsning mot 2K- och 4K- upplösningar. 2K blir långsamt den nya standarden men de flesta hårdvaran i mellanklassen klarar att hålla en stabil 30 FPS i den upplösningen. 4K är en annan historia, eftersom bara de mest kraftfulla moderna GPU: erna kommer att kunna trycka sig över 30 FPS.

Så när du kollar på skärm tänk på vad du har för dator, vill du har prestanda eller visuell kvalitet? Ju längre tiden går desto billigare blir komponenter till datorn så om du tänker köpa en skärm för framtiden, satsa på 2K eller 4K

Paneltekniken

Skärmarna idag kan bestå av tre olika typer av paneler

 • TN (Twisted Nematic)
 • IPS (In-Plane-Switching)
 • VA (Vertical Alignment)

Utan att bli för teknisk så är de största skillnaderna att IPS ger bättre färgåtergivelse och betraktningsvinklar och TN ger bättre svarstid. VA är rätt likt TN men har bättre färgåtergivning och betraktningsvinklar men har som nackdel att det är mer “input lag” .

Svarstid

Svarstid mäts i millisekunder (ms) och anger hur lång tid en pixel tar att byta färg. I spel innebär det att ju kortare svarstid desto mjukare rörelser. Ju lägre siffra desto bättre. Något att tänka på är att en skärm med TN-paneler klarar att gå så lågt som 1 ms medans IPS-paneler klara bara som lägst 4 ms. Men det finns en gräns för när du slutar märka skillnad. 

Det skrivs om ghosting vilket är tillfällig inbränning. Något som var problem på tv-apparater med plasma-skärm. Inget som är problem på datorskärmar numera.

Uppdateringshastighet

Uppdateringshastigheten i en bildskärm mäts i Hertz (Hz) och den mäter hur många gånger en visad bild kan uppdateras per sekund. Den avgör också hur många bilder per sekund bildskärmen kommer att kunna visa. Till exempel 60 Hz kan visa eller uppdatera 60 st bilder per sekund.

Bildskärmar kan ha följande uppdateringsfrekvenser:

 • 60 Hz
 • 144 Hz
 • 240 Hz

Det är viktigt att komma ihåg att en hög uppdateringshastighet inte tjänar något syfte om inte din GPU är tillräckligt kraftfull för att driva tillräckligt många bilder per sekund.

Så innan du bestämmer dig för att skaffa en 144Hz eller en 240Hz-skärm, se till att ditt grafikkort kan köra de spel du vill ha på så höga bildrutor.

Skärmstorlek

Storlek på skärmen är inte superviktigt att tänka på längre då de flesta spelskärmar håller sig mellan 21 och 27 tum, vilket är den bästa balansen mellan visuell klarhet och visningskomfort. Väljer du en större skärm än 27 tum behöver du sitta längre ifrån och mindre skärmar drar du inte fördel av de högre upplösningarna.

Vad du väljer för storlek är helt upp till din preferens och hur vad som får plats på ditt skrivbord. Om du väljer en 1080p-skärm vill du inte gå större än 24 tum, större storlekar får lägre pixel densitet vilket leder till ful aliasing.

Vad är aliasing?

I korthet är det kantutjämning som används för att ge sken av en högre upplösning än vad som egentligen används.

Den högra linjen är kantutjämnad.

3D

Tidigare marknadsfördes 3D-skärmar mot gamers, men på senare år har de blivit svårare att hitta då tillverkarna inte verkar satsa på 3D-skärmar för gamers längre.

Typ av skärm

Det finns både platta och välvda skärmar. 

Platta skärmar behöver jag knappast förklara, men vad är fördelen med en böjd skärm mot en platt skärm? 

Huvudegenskaper för en välvd skärm är naturligtvis själva krökningen eller storleken på böjningen. Den kan ha ett värde på till exempel 1000R, 1800R, 3000R eller 4000R. R står för radie och mäts i millimeter. Desto högre tal desto mindre kurva i skärmen. Alltså är en 4000R plattare i skärmen än 1800R. 

Fördelen med en böjd skärm är att alla bilder håller samma avstånd från dina ögon. Tänk att bilden lindar runt ditt synfält. Det sparar dina ögon från att göra mikrojusteringar och ger förbättrad ögonkomfort. Om du får ansträngda ögon kan det vara värt att satsa på ett par gaming-glasögon till.  

Några fördelar med en böjd skärm

 1. En välvd skärm ska ge dig en mer uppslukande upplevelse när du spelar.
 2. Mindre distorsion på en böjd skärm
 3. Det är bekvämare för dina ögon med en böjd skärm
 4. Böjda skärmar erbjuder ett större synfält

Adaptiv Sync

Många nyare skärmar du köper innehåller G-SYNC eller FreeSync. Kolla så din skärm du tänker köpa innehåller någon av de två för det indikerar att det är inlagd en teknik som gör att din skärm inte slits när du spelar spel.

Kontakter

En modern spelskärm har följande in- och utgångar:

 • HDMI 1 . 4 / 2.0 – Stöder inte uppdateringsfrekvenser som är så höga som i högre upplösningar som DisplayPort. Fungerar bra på mellanklassegmentet. Överför också både ljud och bild.
 • DisplayPort 1.4 – Det bästa valet för bild- / ljudöverföring på PC.
 • 5 mm ljudutgång – Anslut dina hörlurar eller högtalare bekvämt direkt i skärmen.

Det kan också finnas en eller flera USB-portar och 3,5 mm ljudingång. Så om det är viktigt för dig se till att det finns på den skärm du tänkt köpa. Det är ju alltid trevligt att kunna koppla in ditt mekaniska tangentbord och gamingmus direkt i skärmen.

Touch screen

Det finns skärmar med touch screen men de är inte gjorda för gaming. Det är en trevlig extrafunktion om det finns med när du ska göra andra saker på din dator än att spela. Men det är inget jag i alla fall skulle leta efter när jag letar en gamingskärm.

Vilken gamingskärm kör proffsen?

Om du vill se vilka skärmar proffsen kör med kika här