Bästa musmattan för gaming

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Bästa musmattan för gaming

Musmattan, denna enkla lilla tygbit som kan göra att man går från n00b till PRO på en handvändning, ja ok du blir inte ett PRO bara för du byter musmatta, men det underlättar.

Musmattan jag haft sen jag flyttade hemifrån, en blå musmatta från Biltema gjorde att jag föraktade musmattor rätt länge och körde med gamingmusen direkt på bordet istället för som vettiga människor på en riktigt bra musmatta. 

Innan jag fattade att den blå musmattan från Biltema begränsar mig var pinsamt länge. Den var alldeles för liten och för kass kvalitet så själva tyget lossnade från materialet, och när den väl hade börjat lossna kan man inte låta bli att dra litegrann varje gång och tillslut är hela tyget löst. 

Så nu har jag införskaffat en ny musmatta och livet leker igen (och om jag får mitt morgonkaffe vill säga). Tänk på att förutom en riktigt bra gamingstol behöver du en musmatta som inte sviker, du är i kontakt med den varje dag så den måste vara bekväm och hålla länge, så köp inget skit, och det kommer du inte göra efter du läst mig guide :).

Saker att tänka på vid val av Musmatta

  • Pris
  • Plats på skrivbordet
  • Material
  • Motstånd
  • Färg
  • Form
  • Belysning
  • Extrafunktioner

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till en riktigt bra musmatta
Logitech Powerplay Trådlöst laddande musmatta

Razer Goliathus Extended Chroma Musmatta med bakgrundsbelysning

Pris

Köpa en musmatta är ett av de billigare köpen du gör till din gamingrigg.

En musmatta går lös på från 50 kr till 1 000 kr. De dyrare musmattorna kan ha laddning för en trådlös gamingmus, speciella färger, LED-belysning i kanterna och vara av hårdare material t ex.

Sen såklart kan märket spela roll som Razer, Logitech eller Steelseries. Jag gillar att köpa erkända märken som varit med ett tag och det märks att de större tillverkarna vet vad de sysslar med och vet vad vi gamers vill ha.

Men var inte rädd att pröva någon uppstickare, alla företag har varit små.

Storlek

musmatta för gamingNär du köper en gaming musmatta behöver du kolla kolla hur mycket plats du har på ditt gamingbord.

Det finns små och stora musmattor, från storlek S till XXL musmattor. Personligen tycker jag small är för litet när man spelar.

Skaffa som minst mediumstorlek men personligen tycker jag att ju större desto bättre. Sen finns det musmattor som täcker upp ett helt gamingbord, men då köper du hela gamingbordet och inte bara musmattan som ligger på. Det går såklart beställa musmattor med eget tryck och storlek också.

Jag gillar verkligen stora musmattor som den här t ex. Rätt skönt att slippa råka dra av gamingmusen från musmattan när du ska vända dig med Rein i OW för du har extremt låg sens igång. 

Material

Jag är inte den mest ordningsamma människan på jorden. Jag gillar att äta och dricka framför datorn och tyvärr spiller rätt ofta så för mig är det viktigt att det är ett lättstädat material på musmattan. 

Och såklart veta hur man rengör en musmatta. Det finns musmattor med mjukt textiltyg till musmattor som är gjorda av alumiunium. 

Båda har sina fördelar, viktigt med materialet är att mattan inte flyttar sig när du befinner dig i en eldstrid. Kanterna ska också vara sköna så det inte skaver på huden när man använder gamingmusen.

Textil musmatta

En musmatta med tyg ger dig mer friktion och mindre glid än vad en hård musmatta ger. Du får en långsammare inledande rörelse och kortare stoppavstånd med gamingmusen

Det ger dig såklart mer kontroll i rörelsen men en långsammare upplevelse, speciellt vid låga hastigheter. 

Musmattor av tyg ger dig olika motstånd beroende på hur materialet är vävt, det gör också att kuddarna på undersidan av musen slits olika fort. Ju bättre materialet är vävt desto bättre kommer din gamingmus fungera på den. 

Har du haft en kass musmatta med för grov textur kommer du ihåg det. När man försöker finlira med extremt små rörelser och muspekaren hoppar runt som det är barnkalas i årskurs tre, det är få gånger jag svär så mycket som då. 

Frågar någon varför det ligger en gamingmus och en musmatta halvt nedgrävda i min trädgård så har de legat där hela tiden ok?!

Hård musmatta

Jämfört med en musmatta i tyg glider musen bättre på hårda material. En musmatta i plast eller alumuminium håller generellt längre men sliter mer på din mus. 

Har du utbytbara fötter på musen blir det enkelt, annars får du i slutändan köpa en ny mus för att behålla glidet. 

Premiummöss har ofta fötter av teflon eller annat riktigt slitstarkt material, så gillar du hårda musmattor, se till att du har en gamingmus som tål det också.

Färg

Jag gillar musmattor som jag gillar mitt kaffe. Svart som natten. Det är vad de flesta musmattor är också, svarta eller mörka i färgen. 

Det kan ju ha att göra med att gamingmöss får optimal sensorprestanda på mörka färger. Iofs borde det inte vara ett problem om du vill ha en ljusare musmatta som den här t ex. Farligt att ha den, jag skulle bara bli hungrig om den låg på mitt gamingbord :P. 

Numera är ju optiska möss såpass bra så om du vill ha en ljus musmatta för det passar din gamingrigg så köp det!

Form

En rund musmatta är verkligen inte bra. Jag har haft det en gång och vart extremt frustrerad för ytan vart för liten och onaturlig mot mina rörelser. 

Sen såg det konstigt ut också efterssom alla andra prylar som mitt mekaniska tangentbord osv är ju fyrkantiga eller rektangulära.

Jag tycker det är galet snyggt med en avlång musmatta som är såpass stor att tangentbordet får plats på det också. 

Blir mer en helhetskänsla. Den här är ett bra exempel på en som är tillräckligt stor för att få plats med både ditt tangentbord och gamingmus på. Om du kör en fyrkantig eller avlång är upp till dig och vad som passar med resten.

Belysning

Musmattor med LED-belysning i kanten har funnits ett tag nu och det är nåt speciellt när musen, tangentbordet och musmattan är syncade. Inte såpass vackert så man vill gråta, men en extra blinkning får det iaf. 

Om du gillar LED i dina prylar så kolla på den här videon, bra inspiration till en snygg gamingrigg enligt mig. Riktigt snyggt när allt syncas.

Extrafunktioner

Något jag inte precis är känd för är att hålla saker laddade tills när jag behöver dem. Som t ex en trådlös gamingmus eller min mobiltelefon. 

Tack och lov finns det fler som mig, så den här musmattan räddar mig 7 ggr av 7 eftersom musen laddas medans man spelar. 

Annars är jag ett stor fan av den här typen med inbyggd Qi laddare så min telefon aldrig blir urladdad. Om man vill ha laddning inbyggd i musmattan får man betala lite mer men jag tycker det helt klart är värt det.