Bästa Gamingmusen – en köpguide

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Bästa gamingmusen – en köpguide

Efter att ha kört alldeles för länge på en riktigt kass gamingmus skaffade jag mig en som passar mina små flickhänder. 

Jag har använt så många gamingmöss som inte har varit anpassade efter vad jag spelar. Jag trodde rätt länge att det knappt var någon skillnad på möss men nu vet jag bättre. Jag  tog tag i problemet och gjorde en rejäl research och hittade min nya älskling.

För att gör det enklare för dig (oavsett om du har grova arbetarhänder eller spröda pianofingar) så har jag gjort en guide. 

Dyrare spelmöss har i allmänhet mer bling bling än billigare modeller, men det betyder inte att du får en bättre spelupplevelse genom att spendera mer. Här är vad du bör tänka på innan du lägger dina pengar på en ny gamingmus.

Varsågod!

Saker att tänka på vid val av en gamingmus

  • Pris
  • Grepp
  • Trådbundet eller trådlöst
  • FPS- MOBA/MMO- eller Hybridtyp
  • För höger eller vänsterhänta
  • Justerbar DPI
  • Inställningar sparade fysiskt i gamingmusen

Gamingmus vs en vanlig datormus

När jag tänker gamingmus vs datormus ser jag det här framför mig. Men det finns egentligen ingen term som säger vad som är vad. 

Du kan säga att vilken datormus som helst är en gamingmus. Jag tänker ändå att en gamingmus har ett par extra knappar och nån LED kanske. (Vilket de flesta tillverkare verkar hålla med mig om :P) 

Men det som är absolut viktigast för att få till en och annan headshot i CS är en avancerad optisk sensor och en mus som passar min hand. Jag älskar funktionen att kunna byta känslighet och hastighet när jag spelar utan att behöva avbryta mitt i matchen. Tumknappen har varit lite overkill för mig men vissa tycker den är ovärderlig. 

Vad tusan är DPI?

Musens DPI är förmodligen den viktigaste funktionen. Jag älskar möss med justerbar DPI direkt på gamingmusen. Om det inte finns en knapp för det får du justera i programvaran som följer med. Inte lika smidigt men funkar.

DPI är i grund och botten upplösningen på din mussensor. Att öka DPI gör att musen flyttar fler pixlar per tum aka DPI. Ju högre DPI desto känsligare blir rörelsen i spelet.

Här är en bra sida om du vill kolla vad proffsen använder för inställningar och prylar

Trådlös gaming mus

Nästan alla gamingmöss är trådbundna, även om det finns trådlösa så sticker de iväg i pris. De flesta proffsen använder trådbundna, och egentligen borde det inte sitta i tekniken för det finns trådlösa med fördröjning på någon hundradels sekund, vilket för de flesta människors reaktionstid inte gör någon skillnad.

Det jag totalt avskyr är att batteriet tar slut alltid när man behöver det som mest. Och att de blir automatiskt lite tyngre. De trådlösa marknadsförs med supersnabba trådlösa anslutningar, så de brukar bli lite dyrare än vanliga modeller.

Men om det är din grej så go ahead låt inte mig stå ivägen. Det finns trots allt trådlösa med grym batteritid och med alla funktioner du kan tänka dig.

Greppstil

Jag insåg att jag inte ens tänkt på vilket grepp jag använder innan men har du rätt grepp slipper du sitta och få ont i handen p ga krampaktigt grepp förutom när du har adrenalinpåslag 3000 (som jag får när en fiende smyger förbi busken jag sitter i när jag spelar DayZ). Det är också  skillnad på greppet när du spelar kontra surfar på webben.

Jag försökte ändra min greppstil men det är inget jag rekommenderar alls, du får bara ont i handen och i längden känns det inte bra. Jag håller datormusen så hela handflatan har kontakt s k palm grip.

Det går att dela in greppen i tre huvudstilar:

 

Palm grip: ett standardgrepp som används av de flesta spelare. Dina fingrar ligger platt på musknapparna och hela handflatan vilar på musens kropp. För mig som har accepterat att jag har palm grip är det bättre med en större och bredare gamingmus, endel av handleden vilar då på musmattan.

Claw grip : en blandning mellan palm- och tip grip. Handflatan vilar bara på musens bakre kant, med fingrarna och tummen spetsiga inåt mot knapparna. Skaffa en mus som är relativt smal med långa knappar.

 

Tip grip : endast spetsarna på pekfingret, mitt- och ringfingret vilar på vänster, mitt (hjul) och musknappar, med din handflata som inte rör vid musens kropp alls. Tummen tar tag i musens sida. Satsa på en lite mindre och kortare datormus, blir enklare för dig att manövrera då.Anpassning av din gamingmus

De flesta gamingmöss har en dedikerad programvara, bekvämt om du har samma märke på både ditt mekaniska tangentbord och din gamingmus. Då slipper du ytterligare program.

Oavsett så brukar du kunna justera olika belysningsprofiler, macron till knapparna och ställa in DPI-känslighet. DPI-känslighet är viktigast eftersom det ändrar känsligheten i rörelsen.

Jag rekommenderar starkt att skaffa en gamingmus där du kan justera direkt med musknapparna ifall du gillar att spela olika spel. Jag använder den här musen eftersom jag gillar att spela Fortnite, WoW och LoL bland annat.

Razer Naga Trinity
Razer Naga Trinity

När jag byter spel, byter jag bara ut sidopanelen, så har jag de programmerade makron i knapparna färdigt. Överlägset bäst är att inställningarna sparas direkt i musen så jag slipper att göra om allt när jag byter dator. Jag kommer nog aldrig skaffa en gamingmus som inte har inställningarna sparade i själva musen. Det är inte värt.

Olika typer av gamingmus

Ju mer avancerade spelen blivit, desto mer avancerade har tillbehören till din dator också blivit. Vilket jag gillar skarpt, det finns mer att välja på och mycket coolare grejer. Just på möss har tillverkarna anpassat mössen efter typen av spel, så att ditt grepp hamnar rätt och du får rätt mängd knappar.

Det är rätt stor skillnad att spela CS och WoW knappmässigt. Om du älskar att spela WoW och variera med CS behöver du inte skämmas om du skaffar två olika gamingmöss.

Jag tänker att det är som skor, bra att man varierar sig och inte går med samma skor för länge. Som tjej springer du knappast runt med högklackat på gymmet och samma sak för gamingmöss. De flesta har knappdesigner och placeringar som är avsedda att hjälpa till  för den specifika speltypen. 

Här är de vanligaste typerna av gamingmöss:

FPS mus

Passar till FPS som till exempel Overwatch och CS:GO Helt klart vanligaste typen av spelmus. FPS möss använder en konventionell vänster knapp-mus hjul-höger knappinställning för huvudsaklig inmatning.

I FPS-spel motsvarar de knapparna vanligtvis primär eld, vapenval eller zoom och sekundär eld som t ex granat- eller närstridsalternativ.

På de dyrare modellerna av gamingmöss kan det finnas knappar för att ändra DPI-känslighet (något jag inte kan leva utan). Kör du mycket sniper i spelen finns det vissa FPS möss som tillfälligt sänker DPI för super-precisa skott.

Razer Deathadder V2

“MOBA” eller “MMO” mus

Passar till multiplayer-onlinespel eller strategispel som World of Warcraft, SMITE, Guildwars och LoL. 

Den här typen av möss har vanligtvis massa knappar eftersom du kör spel där du inte hamrar på 12 olika knappar hela tiden men när en fiende dyker plötsligt upp i LoL måste du kunna slänga iväg en spell snabbt för att vinna.

Om man aldrig använt den här typen av mus är det rätt drygt i början innan man lär sig knapparna, men när det väl sitter, sjukt vad många fler strider man vinner.

Corsair SCIMITAR RGB ELITE
Corsair SCIMITAR RGB ELITE

Mobil mus

Vissa tillverkare gör en mobil variant av en gamingmus. De är lite mindre, portabla och lättare än standard gamingmusen och ofta trådlösa! Passar perfekt om du är tip grip-typen och när du ska iväg på ett LAN eller resa. 

Razer Atheris
Razer Atheris

Hybrid mus

De här mössen har tagit lite av allt, och försöker vara den bästa av alla världar, den är flexibel nog för att funka med alla typer av spel utan att sticka ut på nåt. 

Du får fler knappar än en FPS mus men färre än MMO. Om du söker flexibilitet så ska du skaffa den här. 

Logitech G502
Logitech G502

Möss för vänsterhänta

Nu är inte jag vänsterhänt men har en kompis som är det och han klagar rätt mycket hur svårt det är att hitta en bra gamingmus för vänsterhänta. Det är inte ett överdrivet stort utbud om man säger så.

Men det finns och de flesta är av FPS-möss typen med perfekt symmetrisk muskropp så det inte spelar någon roll om man är höger- eller vänsterhänt. 

Logitech G900
Logitech G900