Rätt ergonomi vid skrivbordet


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Rätt ergonomi vid skrivbordet

Man skulle kunna tro att jag föddes till en ostkrok, men jag skulle säga att jag tränades till det. Ostkroken är en berömd kass hållning när man sitter vid gamingbordet.

Ont i axlar, nacke och huvudvärk får man som ett brev på posten. Men det går att lära om sig, tro mig jag är ett levande bevis.

Kolla in den här guiden så slipper du dyra räkningar hos naprapat i längden.


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Vad menas med att arbeta ergonomiskt

Enkelt förklarat handlar det om att använda kroppen på ett sätt så du inte skadar dig.

Hur man sitter vid ett skrivbord med bra hållning

Höjd på skrivbordet

Bästa höjden på ditt gamingbord får du när du kan sitta med avslappnade axlar. Det överlägset bästa är att ha en höj- och sänkbart bord.

Stolen

Du har en fet gamingstol som du ska utnyttja till max. Ha inte din stol för lågt. En bra höjd gör att du får en naturlig svank i ryggen.

Det som snackats om tidigare att du ska sitta med rak rygg och ben i 90 grader har jag inte hört av någon naprapat eller ergonomisnubbe prata om på många år, så det känns rätt utdaterat. 

Hållning

För att sitta rätt i gamingstolen ska du tänka svank/ländryggs-position. Sitt så långt in som möjligt i stolen och utnyttja stödet. Om du sitter längst in i stolen hamnar du lätt i rätt position med axlar och nacke.

Tänk på armarna

När du sitter vid gamingbordet ska du helst låta nästan hela dina underarmar vila mot bordet i 90 graders vinkel när du skriver på tangentbordet.

Om du fuskar som alla fiender i CS:go med aimbot så kommer du bli fläskigt spänd i övre delen av ryggen, axlar och nacken.

Ben ben ben

Jag älskar att sitta med korsade ben, synd tycker min rygg. Ja jag fuskar det ska jag erkänna, men när jag sitter korrekt och duktigt sitter jag med båda fötterna i marken som man ska. 

Ögonen

Om du har en skärm i rätt höjd ska du inte behöva böja på huvudet när du kollar på skärmen (skärmen övre kant ska vara i höjd med ögonen).

Har du en laptop kan du komplettera med ett laptopställ för att få upp skärmen ytterligare, alternativt skaffa en separat datorskärm.

Jag har också ett par gamingglasögon för att avlasta mina ögon ytterligare. Tycker det är rätt skönt att de inte blir lika torra och känner mig inte lika trött i ögonen när jag kör med dom.

Variera din arbetsställning

Det kanske är rätt uppenbart att du inte mår bra av att sitta exakt likadant i 8h, men personligen behöver jag påminnas.

Jag har till och med gjort en påminnelse i mobilen så att jag byter mellan att sitta och stå ungefär en gång i timmen. 

Träning och stretch

Du behöver inte träna massor för att det ska ge effekt, det räcker med 3 gånger i veckan x 15 min så minskar risken för ostkroksrelaterade problem.

Jag sitter ju extremt mycket vid datorn så bara att ställa sig upp en gång i timmen och rulla med axlarna gör stor skillnad!

En annan övning jag brukar göra lite då och då är att dra ner axlarna och göra en klassisk stretch med huvudet mot axeln i ca en halv minut på båda sidorna.