Vad är ett smart hem?


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Min dröm sen jag var liten var att ha en robot som gjorde mat, städade mitt rum, kunde bygga coola grejer. 

Nu är jag vuxen och nu har jag faktiskt en städrobot som är helt fantastiskt och kan be google att dra ett skämt eller spela musik i köket.

 När jag sitter vid tvn kan jag säga till min fjärrkontroll vad jag vill titta på och det smackas upp på tvn utan att jag behöver klicka femton gånger. 

Helt magiskt. Så vad är egentligen ett smart hem? Det ska jag svara på nu, häng på!

Vad är ett smart hem?

När man läser om smarta hem så börjas det direkt snackas om teknikprylar som smarta lampor, smarttv, uppkopplat kylskåp, uppkopplade tvättmaskiner osv osv osv. Visst ett smart hem bygger på att du har prylar som kan prata med varandra. 

Men huvudpoängen med ett smart hem är att du ska få ett enklare liv. Hemma hos oss kör våran robotdammsugare igång varje dag och tar hand om vardagsstädningen av golven. 

Mindre smulor under strumporna och jag slipper dra fram den goa gamla snabeldraken lika ofta. Våran robotdammsugare har dessutom moppfunktion (hörde jag hallelujah?). 

Varför ska jag ha ett smart hem?

Att skaffa teknik bara för teknikens skull är helt värdelöst. Har du hört någon som haft användning av en tandborste med kamera till exempel? 

Vem vill ens se vart pizzaresterna sitter fast runt tänderna i sin egna mun? Min tandläkare möjligen, så mänskan isåfall kan få dig erkänna att du ljuger om att du aldrig käkar godis förutom på lördagar. 

  1. Enklare vardag (och för att det är kul)

Tid är pengar har man ju hört från sina föräldrar mer än en gång. Och när vissa grejer är automatiserade så slipper du en del av de tråkigare vuxensysslorna och får tid över till annat “viktigt” som att testa Valheim på din gamingdator.

  1. Spara energi och pengar

Det är lätt att spendera hur mycket som helst på prylar som verkar smarta, men se till dina behov. Och visst visst går det att skapa ett behov som inte finns men börja med att kolla vilka prylar du har hemma idag, har du luftkonditionering, datorer, bergvärmepump, säkerhetskameror? 

Där kan du tjäna mycket på att uppgradera tekniken. I den enklaste formen använder jag funktionen att säga till att nu går jag hemifrån, eller kommer hem till min google home för att den ska släcka alla lampor och stänga av alla strömuttag istället för att prylar ska stå på standby när jag går hemifrån. 

När jag kommer hem får jag uppläst senaste nyheterna och alla lampor tänds och strömuttagen slås på. 

  1. Bättre säkerhet

Rätt skönt att kunna kolla så inte din hund käkar upp skor när du inte är hemma, eller om det mot förmodan skulle komma in någon som vill stjäla din tv

Eller min favorit, kolla när brevbäraren dyker upp och vill lämna ett paket vid dörren. 

Vad är viktigt att tänka på?

Dina prylar behöver kunna prata med varandra. Vi har en Google assistant hemma och jag kollar så alla prylar vi köper passar med google. 

Blir absolut smidigast och känns säkert med google att det kommer fortsätta utvecklas. Vi utvecklar vårat hem sakta med säkert med mer och mer prylar som underlättar vardagen.

Viktigaste är att ha en riktigt bra trådlös router som klarar att prata med dina prylar oavsett var de står. 


En riktigt grym router hittar du här

Vilka grejer är bra att börja med om man vill ha ett smart hem?

Det här är ju inte precis ett vetenskapligt inlägg utan jag utgår ifrån mig själv, kompisar och vad folk snackar om i min närhet.

Digital Assistent:
Det här kan vara den viktigaste prylen, en pryl som hjälper dig med vad du ber den om. Vill du höra senaste nyheterna, släcka lampor, höra ett skämt, veta vad som ingår i en Bouillabaisse eller veta hur varmt det är ute. 

Använd din assistent. Det finns i huvudsak två märken att välja mellan, Amazon Echo eller Google. Jag har använt både och det viktigaste är att den förstår svenska. Vilket i dagsläget är Google bäst på.


Läs mer och köp här

Mediatjänst:

Helt ovärderlig om du gillar att komma på SVTplay, Dcast, Netflix, Hulu, Disney+ , Viaplay eller någon annan streamingtjänst. Det finns både inbyggt i vissa nya tv-apparater men också som en separat pryl. 

Vi har skaffat Mii box som är sjukt grym. Den enklaste prylen som hjälper enormt är en Chromecast. Då kan du strömma tv4play osv till din tv. Bästa är att den funkar på “dumtv” som inte har några smarta funktioner, så länge den har rätt ingångar.


Läs mer och köp här

Termostat:

En smart termostat är riktigt bra för att styra värmen i huset.


Läs mer och köp här

Städning:

Robotdammsugare är bland mina absoluta favoriter. Det kan också bero på att jag hatar att städa. 

Jag har en Roborock hemma som jag har döpt till lillplutten och har robotljud på. Lillplutten klarar att städa hela vårt hus men kan tyvärr inte ta sig uppför trappor (än). 


Läs mer och köp här

Lampor:

Smart belysning är så otroligt bekvämt. Kunna bestämma exakt hur starkt ljus jag vill ha, vilken färg och kunna stänga av alla lampor samtidigt när jag går hemifrån. 

Det finns varianter med radio inbyggt men om jag ska vara ärlig har jag inte blivit imponerad precis. Mycket bättre att skaffa en separat smart högtalare, men det kunde du nog räkna ut.


Läs mer och köp här

Smart brandlarm med kolmonoxiddetektor: 

Varför ska min brandvarnare vara av en uppkopplad typ kanske du tänker. 

Jo tänk när du inte är hemma och istället för att du kommer hem till att brandkåren står utanför ditt hus och släcker kommer du få ett meddelande i mobilen (och alla du väljer ska bli meddelade) och skadan kommer bli enormt mycket mindre. 


Läs mer och köp här

Dörrlås:

Faktiskt det absolut första vi skaffade, otroligt bekvämt när någon kompis hälsar på eller sotarn ringer och du glömt bort helt att det är just idag det ska sotas. 

Enkelt att installera och sjukt bra.


Läs mer och köp här

Högtalare: 

Jag älskar verkligen musik och att kunna spela musik i köket utan att behöva fippla på med telefonen är underbart. Speciellt när man står med marinad upp till armbågarna och inte vill ha en telefon som luktar BBQ i 5månader.

Ska du skaffa en högtalare så skaffa en som är ansluten till det trådlösa nätverket. Mycket viktigare än att den funkar med bluetooth, tro mig.

Står du och väger mellan en högtalare med bluetooth eller wi-fi-ansluten. Alltid WiFi!


Läs mer och köp här