Chromebook

Vad är en Chromebook?

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Vad är en Chromebook?

Ska jag köpa en Chromebook, vad är det ens? Är det en fråga du har ställt dig själv? Om du har dålig koll på den här rätt nya klassen av bärbara datorer och har undrat vad som skiljer den från traditionella bärbara datorer, är du inte ensam. 

När jag inte sitter framför min gaming-dator med det underbara mekaniska tangentbordet hemma vill jag ha en enklare variant av dator när jag sitter och skriver på caféet med en gó kaffe i handen. Då passar en chromebook perfekt, den är mindre, enklare och lättare än en vanlig laptop. Jag tog och skaffade mig en variant med full HD-skärm för det är gött med skarpare skärm.  

Men innan jag köpte en visste jag inte vad för skillnad det är mellan en Chromebook och en vanlig laptop, så jag tog reda på det innan köpet och insåg att det var ett klockrent val för mig, jag är toknöjd!

Saker att tänka på vid val av Chromebook

 • Pris
 • Hållbarhet
 • Typ av Skärm
 • Batteritid
 • Användarmål

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till de bästa Chromebooksen för ditt ändamål
Bästa Chromebook 2020

Vad är en Chromebook?

En chromebook är som en enklare variant av en liten laptop som kör på Googles operativsystem Chrome OS istället för Windows eller MacOS, och Chrome OS är helt enkelt en förlängning av webbläsaren Google Chrome.

Lagringen sker på Googles molntjänst istället för att du har en stor fläskig hårddisk i din dator. Det gör att datorn kan vara mindre än konventionella laptops och dessutom billigare.

Operativsystemet laddas snabbt och behöver inte krävande avancerade komponenter.Det håller priserna nere och prestandan uppe.

Tillverkare av chromebook är bland annat  Acer, Asus, Hewlett-Packard, Lenovo, Intel, Samsung och Dell. Så det finns verkligen massor att välja på.

Batteri

Batteriet i en chromebook håller runt 7-12 h beroende på modell.

Hållbarhet

En chromebook är gjord för att klara fall, skrap och andra mindre katastrofer. Det är inte första eller sista gången jag spiller ut en dricka över tangentbordet, tack och lov gör det inget för jag skaffade en chromebook som klarar spill och tappar från högre höjd, passar perfekt för klantiga personer som mig eller ett barn.

Chromebook virusskydd

Chromebooks stora fördel är något som kallas sandboxing. På en Chromebook har varje app och varje flik i webbläsaren sin egen pool av resurser. 

Så om skadlig kod eller annat hot lyckas komma igenom säkerheten kommer den att fastna i den ”sandlådan” och kan inte spridas till andra delar av datorn. När du stänger den appen raderas data och hotet är borta

Hur stor är en chromebook?

En Chromebook är som en mindre laptop och de flesta ligger på mellan 11 – 13 tum. Det finns såklart större varianter men tycker 13 tum är perfekt för att skärmen inte ska bli för liten och samtidigt extremt lätt och smidig att ta med i väskan. 

Vilka specifikationer behöver jag?

Eftersom Chromebooks huvudsakligen är avsedda för online-användning är specifikationerna inte lika viktiga som för andra bärbara datorer, men du vill fortfarande veta hur mycket ström och lagring du får för dina pengar. Här är en snabb guide.

Här kan du läsa vad de olika specifikationerna innebär i en dator

RAM

Chromebooks kommer med antingen 2 GB eller 4 GB. Skaffa en modell med 4 GB, det är dyrare men helt klart värt det för multitasking. Dert finns också modelle med 8 HB och 16 GB men det är rätt overkill om du inte specifikt vet att du behöver det.

CPU

Processorn hjälper till att avgöra hur smidigt din Chromebook fungerar, särskilt när du har flera flikar öppna och du streamer film eller spelar spel.

Utrymme

Eftersom Chrome OS tar så lite plats behöver Chromebooks ofta inte mycket lagringsutrymme. De flesta har bara 16 GB lagring och det är allt vad du behöver.

Google ger dig 100 GB gratis Google Drive-lagring vid varje Chromebook-köp, men det varar bara i två år, efter det har du 15 GB gratis om du inte köper till 100 GB.

Skärm

Vad är det för skärm då? Jo det är på de flesta en 1366 X 768, vilket funkar bra för läsning och skrivning. Jag ville ha ännu skarpare skärm så jag tog en med full HD-skärm (1920 × 1080) eftersom jag är van med min gamingskärm. Det finns Chromebooks med med touchscreen och utan.

Vad är chromebook bra till?

Chromebook är perfekt för dig som mest surfar, läser nyheter och email, kollar facebook och skriver. En perfekt dator till barn, otekniska (jag tittar på dig farmor), studenter, du som gillar att resa mycket eller för enklare arbeten.

Kom ihåg att komplettera med ett par gaming-glasögon för att minska ansträngningen på dina ögon om du sitter längre stund.

Här är några egenskaper som fick mig att bli övertygad till att Chromebook var rätt val för mig.

 • Batteritiden på snitt nio timmar på en laddning
 • Startar på ca 5 – 15 sekunder
 • Billig
 • Säker med sandbox
 • Enkel att uppdatera, Operativsystemet uppdateras varje gång du startar upp och körs i bakgrunden. Alltså slipper du Windows vidriga uppdatering som såklart körs igång när du behöver det som minst.
 • De är hållbara, klarar smällar och det finns modeller som till och med klarar att man spiller över dem.
 • Eftersom man jobbar mot molnet så är det ingen fara ifall man blir av med datorn. Det är bara logga in på den nya Chromebooken, tack och lov för det!

Vad är nackdelen med en chromebook?

Nu vet du allt som är styrkor med en chromebook, men vad har den för svagheter?

 • Du behöver oftast vara uppkopplad till internet när du använder en chromebook, för många appar stöder inte offline användning. 
 • Chromebooks är inte bra för spel. Visst, det finns Chromebooks med Android-appsupport, så mobilspel är ett alternativ. Det finns också webbläsarspel. Men om du vill spela högprofilerade PC-spel är Chromebook helt enkelt inte något för dig.
 • Chromebooks är inte riktigt ett alternativ för ”kreativa” proffs. Om du inte är författare då. Google Drive är inbyggt och det finns till och med sätt att få Microsoft Office och Skype att fungera.
 • Det är inte precis ett kraftpaket, men det har du nog förstått redan. Men det finns undantag såklart.
 • Vill du kunna hantera intensiva uppgifter och ha extremt många webbläsarflikar öppna finns det alternativ. Om du verkligen vill ha Chrome OS och kraften att köra Linux-appar, Android-appar och mer finns det alternativ som Google Pixelbook och Samsung Galaxy Chromebook.

Summering

Är Chromebook något för dig?
Klicka här för att komma till några av mina personliga favoriter att välja mellan.

 

Bästa Chromebook 2020