Vad är en USB hub

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Söker du en USB hub och inte vet vad du ska välja? Då har du kommit rätt!

Jag tycker aldrig det är tillräckligt med USB ingångar i datorn. Speciellt inte när man sitter med sin laptop och behöver koppla in mer än 2 saker. Koppla in min datormus och trådlösa gamingheadsetet och whops, slut på portar.

Då är en USB-hub ett riktigt bra komplement, det gör det också det mer lättillgängligt när jag ska koppla in min muggvärmare t ex när jag sitter vid min gaming-pc.

Det finns många varianter av USB hub så det är något av en djungel att hitta vad som passar. Ska jag ha med kortläsare, extern stömförsörjning eller med en nätverksadapter? Gå igenom dina behov så blir valet mycket enklare.

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till ett en bra USB hub som har allt och lite till
Hyperdrive Slim USB-C Hub

En variant till IPAD

Vad är usb hub?

En USB-hub gör att du helt enkelt får fler USB ingångar.  Bra för mig som har alldeles för många “livsnödvändiga” prylar. Också rätt skönt att slippa sträcka mig och få ryggskott för 5e gången på 3 veckor för att jag är över 30 år och behöver bara nysa för att något ska hamna fel när jag använder min stationära dator

Jag har skaffat denna från Kjell & Company. Inget billigt skit från Biltema om man säger så.

Det finns olika typer av USB hub, och de drivs antingen via din dator eller en egen strömförsörjning.  Fördel med egen strömförsörjning till den är att då kan du ladda grejer också!

Varianter som finns på en USB hub är bland annat

 • USB hub med strömbrytare
 • USB hub med strömförsörjning
 • USB hub med nätverksadapter
 • USB hub med USB C
 • USB hub med kortläsare
 • USB hub med extra lång sladd
 • USB hub med HDMI
 • USB hub till PS4
 • USB hub till IPAD
 • USB hub med kortläsare
 • USB hub utan sladd

Vissa är självförklarande, men jag går igenom egenskaperna på några så vet du om du har behov av den funktionen eller inte.

USB hub med USB C

Det enda som fattas på min är ju en USB C. USB C är ju ändå den nya standarden som dyker på alla nyare mobiltelefoner och laptops. Har den dessutom USB 3.0 så är det guld.

Fördel med USB 3.0 är att den är snabbare att föra över data och dessutom ladda grejer. Till exempel tar en 2 h HD-film ca 14 min via USB 2.0 men med USB C tar det endast 3 min. Det är en rejäl skillnad. Jag glömmer alltid att ladda min telefon på natten men det gör inget om du har USB C med 3.0 för då hinner jag få upp den till typ 50 % innan jag sticker hemifrån på morgonen.

USB hub till bil

Och när jag väl satt mig i bilen kopplar jag in mobilen i uttaget och fortsätter ladda den medans jag kör till jobbet. Den här har jag skaffat mig som funkar riktigt bra. Den har Quick Charge 3.0, dubbla USB-uttag och Adaptive Fast Charging.


Läs mer och köp här

USB alternate mode

En stor fördel med USB-C är att de har fler stöd för signaler än Displayport och USB. När USB 3-kontakter lanserades gick man från fyra poler till nio poler. Och med USB C standarden klarar den 24 poler. Ju fler poler desto fler saker går att använda i portarna.

Men viktigt att veta är att alternate mode inte är per automatik om det är en USB C med 3.0. När det finns kan man ansluta många typer av prylar som t e x USB-tillbehör, bildskärmar, mobil och datorladdare med en enda kabel.

USB hub med strömbrytare

Det finns varianter med strömbrytare inbyggt. Fördel när strömmen kommer från din dator till usb huben är att du kan stänga av vissa portar för att spara ström utan att behöva koppla ur nåt. 

USB hub med strömförsörjning

Tro mig när jag säger det här. DU vill verkligen ha en USB hub med strömförsörjning. Det kostar lite mer men är så otroligt mycket värt. Istället för att du ska förlita dig på att din dator skickar strömmen som då blir otroligt vek ifall du har flera USB-portar i huben. Man blir tokig ifall man kopplar in sin mobil för att ladda den och det tar 5 miljoner år innan den är fulladdad. 

USB hub nätverk

Jag har en bärbar dator utan nätverksuttag, vilket suger för när jag besöker mina föräldrar som inte tycker wifi är en grej kan jag inte koppla upp mig. 

Men senaste gången jag var där har de varit schyssta efter allt mitt mutter och gnäll köpt en USB med nätverksadapter.

En sån här skaffade de åt mig med ethernet ingång. Ja de kanske fick liiiiite hjälp att hitta rätt men vem kan klandra dem?


Läs mer och köp här

USB hub till PS4

Jag ska erkänna att jag är dedikerad till Xbox och Nintendo men för dig som är en PS4-lover med massa extragrejer som till exempel trådlöst headset, extra mus, en extra SSD-hårddisk så behöver du extra portar. Den här smälter in med resten av din PS4 och har bra med extra portar.