wi-fi förstärkare - en köpguide

wi-fi förstärkare – en köpguide

wi-fi förstärkare – en köpguide

När vi pratar om wi-fi förstärkare. Finns det något mer irriterande när du sitter med din laptop eller surfplatta och Wi-Fit fungerar skitdåligt.

Man sitter och muttrar för sig själv, kanske håller upp mobilen lite för man har ju hört att det ska bli bättre täckning då men ger tillslut upp eller ringer bredbandsbolaget och skäller lite på dem istället.

Det finns tack och lov en lösning på det här och det kallas Wi-fi förstärkare. Bor du i en lägenhet brukar det finnas massor av Wi-fin i närheten som gör att din signal inte blir stabil.

Jag bor i ett hus och signalen från routern når inte alla rum.

Jag tog och gjorde lite efterforskningar vad det egentligen som skiljer mellan en Wi-fi förstärkare och en Wi-Fi-repeater för att ta reda på vilken som passar mig. Varsågod mycket nöje!

Hur fungerar en WiFi-repeater eller Wi-Fi förstärkare

När signalen från din router är för svag hjälper en Wifi-repeater eller förstärkare att förstärka signalen så den når längre.

Rätt gött att ligga i hängmattan med den bärbara datorn eller kunna sitta på en annan våning utan att behöva koppla in en sladd, eller när man ska gå och “göra lite trädgårdsarbete” i växthuset.

Vad är skillnaden mellan en Wi-Fi förstärkare, repeater eller extender?

Jag har hört folk slänga sig runt med de olika begreppen på ställen som teknikaffärer, bland kompisar och när jag sökt efter produkten. Alla begrepp betyder mer eller mindre samma sak, en pryl som gör att signalen når längre än med endast en router.

Det finns olika typer av Wi-Fi förstärkare och jag ska försöka förklara på bästa sätt skillnaden mellan dessa och hur de fungerar så du kan göra ett bra val för just dig.

Problem med att WiFi-signalen inte når alla ställen i mitt hus.

De saker du kan pröva innan du skaffar en WiFi förstärkare är

  1. Flytta routern 

Flytta routern till en så central plats som möjligt för att signalen ska sprida sig jämnt. Om det inte är praktiskt möjligt kan det vara dags att

  1. Uppgradera routern

Din router kanske är av en äldre modell som du haft några år, utvecklingen går fort och om du jämför med ett modem så är ditt 56k modem från 1990 inte troligt att det levererar den hastighet du vill ha längre.

Om du kollar på en ny router så ska du absolut skaffa 802.11ax som är den nyaste generation av WiFi. Här är en bra router som jag kan rekommendera. Vill du ha ett absolut monster till router så köp den här istället.

Om du har gjort allt ovanstående, och det är fortfarande kass täckning är det nog dags för en Wi-Fi förstärkare trots allt. Du har flera olika alternativ att välja mellan som t ex

Powerline som delar nätverket via din strömförsörjning och omvandlar dina eluttag till nätverksuttag.

Jag kan rekommendera det här paketet som är ett startpaket för just det här ändamålet. Stor fördel är att det är en barnsligt enkel installation.

Du ansluter den ena pluggen in i ett eluttag i närheten av din router och kopplar in en nätverkskabel från pluggen till routern och den andra pluggen i eluttaget där du vill förstärka signalen.

Största fördelen med den här metoden är att det går snabbt och är enkelt, du slipper smacka upp 25 m nätverkskabel, dra runt nätverkskabel i hela huset och göra hål i väggarna.

Du vinner i tid och bekvämlighet, dessutom är det enkelt att flytta installationen.

Klockrent sätt att ansluta spelkonsolen i spelrummet i källaren. Prestandan du får ut påverkas av dina ledningar i huset.

Hur fungerar en WiFi-repeater?

En WiFi-repeater tar emot signalen från din router och skickar iväg en pånytt. Det blir som en förstärkt signal.

Om du har ett attefallshus på tomten och vill förstärka signalen dit finns det väderbeständiga repeaters eller accesspunkter (men då behövs en nätverkskabel kopplas) som klarar att sitta ute.

Här är en accesspunkt som klarar att sitta utomhus och en wifirepeater för inomhusbruk.

Hur installerar jag en WiFi-repeater?

Lite mer avancerat än en powerline, men inte överdrivet mycket. 

  1. Koppla in din repeater där den kan ta emot det befintliga trådlösa nätverket och sätt in strömkabeln. 
  2. Logga in på din repeater med din gamingdator och mata in inloggningsuppgifterna.

Kommer min laptop eller mobil att växla mellan nätverk automatiskt?

Eftersom en wifi repeater skapar ett till trådlöst nätverk så kommer din enhet bara växla mellan nätverken om du rör dig utanför det första nätverkets räckvidd.

Blir det någon hastighetsförlust?

Alla wifi-repeaters har en viss hastighetsförlust men det skiljer i kvalitet beroende på vilken du köper.

Om repeatern är utrustad med  en snabb processor, dubbla radioantenner och Dual band så har du bättre förutsättningar att inte tappa så mycket hastighet.


Läs mer och köp här