Den bästa projektorn - en köpguide

Den bästa projektorn – en köpguide

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Den bästa projektorn – en köpguide

Att välja rätt projektor är inte det lättaste, det är en ren djungel därute och det finns så många olika saker att hänsyn till att det lätt blir för mycket.

Nu är jag ingen extrem filmnörd men jag älskar att gå på bio, fast inte alla störningsmoment runtomkring. Prasslande papper, klibbigt golv och alltid den längsta personen i universum framför mig.

Dessutom kan jag inte välja att börja titta när jag vill. Vi tog tummen ur här hemma och skaffade äntligen en vettig projektor. Jag gjorde såklart en research innan för att veta vad vi behövde, och den delar jag gärna med mig av. Varsågod!

Saker att tänka på vid val av Projektor

 • Pris
 • Användningsområde
 • Placering av projektor
 • DLP eller LCD
 • Extra funktioner
 • Vilken projektorlampa

Bråttom?
Orkar du inte läsa igenom hela artikeln? Klicka här så kommer du till de bästa projektorerna hos Hifiklubben
Projektorer

Typ av projektor

Det är kanske självklart att det finns olika typer av projektorer och de funkar för olika användningsområden. Det är precis som med datorer, en gamingdator är optimerad till spel medans en arbetsdator är anpassad för annat. Det finns tre huvudtyper av projektorer:

 1. Hemmabioprojektorer
 2. Affärsprojektorer
 3. Pico-projektorer /Fickprojektor

Hemmabioprojektorer

Med bild upp till till 36 gånger större än en 50-tums HDTV-klass snackar vi nivån att du ser vilken färg skosnörena din forward har i Fifa. En hemmabioprojektor lägger vikt i bildkvalitet, hög kontrast med djup svärta och rik färgmättnad

Vill du ha bästa förutsättningarna tänk dig att du ska ha en riktig bunker, så lite ljusinsläpp som möjligt, om du har fönster skaffa några mörkläggningsgardiner så löser du det enkelt. Om du inte kommer undan att det är rätt ljust iallafall så välj en hemmabioprojektor med hög ljusstyrka och investera i en reflekterande skärm av hög kvalitet för att förbättra hur bilden visas.

Hemmabioprojektor funkar bäst till:

 • Hemmabio (duh)
 • Filmkvällar
 • Titta på sport
 • Bildspel
 • 3D-filmer
 • Spel

Anledningar att välja en hemmabioprojektor:

 1. Bästa bildkvalitet för storbildsvisning
 2. Tyst fläkt för mindre bakgrundsljud
 3. HDMI-portar för enkel anslutning till ditt hemmabiosystem


Handla hemmabioprojektorer här

Affärsprojektorer

Tycker det är rätt tydligt vad de här projektorerna är till för, men för att ytterligare förklara: Möten, presentationer och klassrum. En affärsprojektor har ljusare bild än hemmabioprojektorn så de fungerar bra i rum med takbelysning och fönster. Ska du visa mycket statiska bilder som diagram eller powerpoint är det en sån här du ska ha. Men det funkar att visa upp klipp från youtube eller film också. De flesta affärsprojektorer har en HDMI-port för anslutning till din bärbara dator, Blu-ray-spelare eller annan enhet.

Rekommenderas för:

 • Affärsmöten
 • Presentationer
 • Konferenser
 • Utbildning och träning
 • PowerPoint-bildspel

 Anledningar att välja en affärsprojektor:

 1. Ljus skärm även i rum med omgivande belysning
 2. Bärbar storlek för resor och möten
 3. Lätt att ställa in och justera
 4. Flera ingångar gör det enkelt att ansluta till din bärbara dator eller annan enhet
 5. Trådlös projektion tillgänglig  


Handla affärsprojektorer här

Pico-projektorer /Fickprojektor

Tänk dig en projektor i miniformat, såpass liten att den får plats i väskan eller ryggsäcken. En liter mjölk är större än den här projektor. Perfekt att ha när du vill dela med dig av semesterbilderna från Barcelona, när du har möten utanför hemmet eller när du hälsar på en polare som vill lira lite Fifa, se på någon film eller kolla senaste CS matchen på Twitch för all del. 

Rekommenderas för:

 • Små rum
 • Små grupppresentationer
 • Personligt bruk hemma eller på resan

Anledningar att välja en picoprojektor:

 1. Ultrakompakt och lätt
 2. Lätt att installera och använda var du än går
 3. Minsta storlek som finns i en projektor
 4. Extremt bärbar
 5. Ultralång lamptid


Handla Pico/ Fickprojektor här

Projeceringsteknik

De flesta projektorer visar bilder baserade på antingen DLP (digital light processing) eller LCD-teknik (liquid crystal display). Medan båda typer av projektorer har skarp bildkvalitet och korrekt färgåtergivning, har var och en sina egna fördelar och nackdelar.

Jämförelse DLP och LCD

DLP Projektor LCD Projektor​
Introduktion Typ av projektorteknologi som använder mikrospeglar som reflekterar ljuset från projektorlampan. Typ av projektor som visar video, bilder eller datorinformation på en skärm eller annan plat yta, modern variant av overhead projektorn.
Hur den fungerar DLPs har ett chip som skapar bilder med tusentals koordinerade små speglar med en ljuskälla som reflekterar bilden till valfri yta Via tre separata LCD-skärmar leds det uppdelade vita ljuset (röd, grön och blå) och skapar en enhetlig bild
Fördelar Mjukare video, pixlar mindre synliga, svartare svart, högre kontrast, mer bärbar, mindre projektorlåda Rikare färgbild i ljusare miljöer, genererar mindre värme, ingen regnsbågseffekt, tystare, skarpare bilder vid presentationer
Nackdelar Viss regnbågseffekt, mer rörliga delar, högre ljudnivå, Mer synliga pixlar, Större projektorlåda, sämre kontrast, svart är gråare än för DLP
Bild Ja Nej
Regnbågseffekt Högre än LCD Lägre än DLP
Mobilitet Mindre, lättare, enklare att ta med Större, inte särskilt bärbar

LCoS-teknik

LCoS (flytande kristall på silikon) är en tredje typ av projektorteknik, i princip endast tillgänglig på premiummodeller. Den här typen av projektorer ger fördelarna med DLP- och LCD-projektorer kombinerat, inklusive en ljus skärm, jämn video och imponerande färgmättnad.


Läs mer och köp här

Projektorteknik

Ljuskällor

Projektorerna drivs av en av tre ljuskällor: standardlampa, laser eller LED (ljusdiod).

Standard Lampa:

 • Glödlampan kan hålla 3000 till 4000 timmar (upp till 5000 timmar i ekoläge)
 • Hög ljusstyrka
 • Prisvärdaste alternativet

Laser

 • Ingen lampbyte behövs
 • Betydligt ljusare än andra ljuskällor
 • Bättre kontrast än vanliga lampor
 • Bredare färgintervall än vanliga lampor
 • Energieffektiva

LED

 • Glödlampan kan hålla upp till 20 000 timmar
 • Bättre färgkontroll än vanliga lampor
 • Tyst drift och miljövänligare än projektorer med standardlampor, eftersom energieffektiva lysdioder vanligtvis inte behöver en fläkt för kylning
 • Används ofta i pico-projektorer

Ljusstyrka

När vi snackar ljusstyrka i en projektor så mäts det i lumen: ju högre lumen, desto ljusare kommer projektorns bild att vara på ett givet avstånd. I princip blir det ju ljusare rum, desto högre lumen behöver du för att det ska se vettigt ut.

Kontrast

Skillnaden mellan de ljusaste och mörkaste områdena i en bild. I en bild med kontrast på          10 000:1 är den ljusaste punkten tiotusen gånger ljusare än den mörkaste. Ju högre tal desto krispigare blir bilden med känslan av djup och dimension.

Kontrasten är viktigare på en hemmabioprojektor än en affärsprojektor för i ett mörkt rum blir alla detaljer tydligare. I ett väl upplyst rum dämpas kontrasterna rätt mycket. Du vill ha minst 5000:1 oavsett projektor

Upplösning/format

Ju högre upplösning desto fler pixlar, vilket betyder mer detaljer och högre bildskärpa. 

Om du ska kolla på film eller spela nyare XBOX/PS – spel vill du ha en projektor med minst Full HD ( 1920 x 1080 pixlar) för att få ut det mesta av bilden. Men ta gärna högre som 4K ( 3840 x 2160) om du har möjlighet.

Inget slår väl att kolla på Planet Earth och se strukturen i fjädrarna på Paradisfågeln när den kör sin uppvisning.

Val av format

 • HD ready = 1280 x 720 pixlar (16:9 format) / hemmabio för nybörjare
 • Full HD = 1920 x 1080 pixlar (16:9 format) / hemmabio och företag
 • WUXGA = 1920 x 1200 pixlar(16:10 format) / företag
 • 4K = 3840 x 2160 pixlar(16:9 format) / high-end hemmabio

Ljudnivå

Finns det något mer störigt än när man myst ner sig i soffan, hämtat filten, popcornen är klara, colan framme och du startat projektorn och möts av ett halvhögt ihållande BBBBBRRRRRRRrrrrrr.

Välj en projektor med så lågt decibeltal som möjligt, inget över 30 dB är att rekommendera. När du står i valet och kvalet vilken projektor du ska ta, satsa på en som är bulkigare om du har plats, de låter generellt mindre.

Extra Funktioner

Beroende vad du ska använda din projektor till finns det endel extrafunktioner som är mer eller mindre viktiga. 

3D teknik
Om du är ett stort fan av 3d allmänt ska du ha den här funktionen, komplettera med ett par 3d-glasögon såklart för att maxa upplevelsen.

Trådlösa projektorer
Som en stor hatare av sladdar och kablage överallt älskar jag funktionen att smacka upp det sjukt roliga klippet som min sambo blir tvingad att kolla på, direkt från mobilen eller datorn.

Vissa projektorer tillåter t om att man skickad HDMI-signal trådlöst om du har en trådlös HD transmitter som antingen är inbyggt eller så får du skaffa en separat. Den nästa projektor vi köper ska garanterat vara en smart variant så vi kan strömma film och musik direkt i projektor. Grym funktion som vi redan kör med på vår tv.

Zoom

Om du inte kan bestämma exakt avstånd från projektorduken så är det gött att kunna zooma till ett optimalt avstånd.

Lens-shift

Tyvärr kunde vi inte placera våran projektor i mitten för att få bilden perfekt från början, då är det skönt att den stöder korrigering av bilden både på höjden och bredden.

Keystone korrigering

Samma sak här, har inte en ultimat plats för projektorn så den här funktionen är väldigt viktigt, bilden ser bra ut även om projektorn är i en för brant vinkel

Anslutningar

Är det Xboxen, datorn eller kanske blurayspelaren som du ska ansluta till din projektor så vill du ha så hög kvalitet som möjligt på bilden. Det finns analog och digital anslutning.

Men vem använder egentligen analog anslutning förutom din lärare i kemi som inte har något val då projektorn i skolan är uråldrig?

HDMI eller DVI är det självklara valet med digital anslutning som dessutom är standard. Största skillnaden mellan dessa är att med HDMI klarar att skicka ljud också.

Hur långt från duken behöver man sitta?

Om du inte vill få nackspärr eller behöva ta fram kikaren (ok jag bor verkligen inte så stort) behöver du ha soffan på ett optimalt sittavstånd från projektorduken. Det är inte så avancerat egentligen, men du behöver veta upplösningen.

Sittavstånd Vid:

4K upplösning (3840 x 2160 pixlar) = Dukbredd x 1

Full HD upplösning (1920 x 1080 pixlar) = Dukbredd x 1,5

HD Ready (1280 x 720 pixlar) = Dukbredd x 1,8

Placering av projektorn är minst lika viktig,

LCD-projektor placerar du i höjd med dukens underkant om projektorn står på ett bord och dukens överkant om projektorn ska sitta i taket.

DLP-projektorer har en offset så bilden börjar högre upp så den behöver placeras lite annorlunda mot en LCD. Placera projektor under underkanten när den står på ett bord och över överkanten på projektorduken när den sitter i taken.

Här finns en bra kalkylator som vi använde oss av för att få projektorn på ett perfekt avstånd från duken. 

Projektorplacering

Kostnad

Totalkostnaden för en projektor är egentligen inte bara själva projektorn utan du behöver beräkna med hur mycket ett lampbyte kommer kosta. Vi hade en projektor som vi inte räknade med det alls, och när det väl var dags att byta kostade lampbytet såpass mycket att vi satsade på en ny projektor istället.

Innan du drar av alla säsonger av Big Bang Theory, Vänner, Parks and Rec så vill du veta hur länge lampan kommer att hålla. Tidsmässigt håller en projektorlampa mellan 2 000 – 4 000 timmar. Så under optimala förhållanden kan du kolla på film och serier ungefär 5 månader innan lampans livslängd är förbrukad, men då får du inte gå på toa eller pausa för att äta. På en mobil projektor är det något kortare livslängd på 1 000 – 1500 h.

Har du LED i din projektor går den inte att byta men håller överlägset längst, upp till 20 000 timmar, vilket är runt 2,2 år med konstant användning.

Vill du veta hur lång tid det tar att kolla en viss serie i sträck, kolla in den här sidan.