vad är nits

Vad är Nits

Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Om du söker på google får du troligen upp massor av olika svar på engelska för pratar du om Nits på engelska kan det betyda både löss och att du pratar om skärmar. Men vi ska prata om vad Nits innebär när vi pratar om skärmar.

Kortfattat: Nits visar en displays förmåga att göra vissa bilddetaljer märkbara, särskilt i miljöer med mycket ljus. Nitsvärde anger den maximala ljusstyrkan en bildskärm kan erbjuda.

Ett annat uttryck för Nits är candela per kvadratmeter (cs/m²), vilket är enheten för luminans som antagits av International System of Units ( SI ).

Vad är Nits?

Om du är på väg att köpa en ny datorskärm har du kanske stött på begreppet ”nits” Men vad är egentligen nits? Nits är ett mått på ljusstyrkan hos en bildskärm. Ju högre antal nits, desto ljusare är skärmen.

Detta är viktigt att veta eftersom det kan påverka din tittarupplevelse. En ljusare skärm är lättare att se i dagsljus, till exempel.

Omvänt är en mörkare skärm bättre för visning på natten. Så om du letar efter en bildskärm som du kan använda under dagen, vill du ha en med en hög nit-klassning. Om du däremot letar efter en bildskärm som du kan använda på natten, vill du ha en med lägre nit-värde. Hur som helst är det bra att veta vad nits är innan du köper en ny datorskärm!

Föreställ dig ett ljus i en kub. Kuben är ungefär lika stor som en meter gånger en meter, och dess källa avger drygt ”en candela” Varje gång du lägger till ytterligare en kub till din scen kommer alla dessa ljus tillsammans att avge EN ANNAN ny nit – eftersom det nu finns MER upplyst utrymme på varje kvadratcentimeter!

  • Candela = ungefär ljuset från 1 ljus
  • Nit = ljuset från 1 ljus per kvadratmeter
  • Mer Nits = mer ljus per kvadratmeter

Nits vs Lumen

Nits och lumen mäter olika saker, så det är viktigt att veta vilken du tittar på när du jämför produkter. Nits mäter ljusets intensitet medan lumen mäter mängden ljus som avges. Nits är användbara för mätningar av toppljusstyrka medan lumen är bättre för allmän ljusstyrka.

Nits tar inte heller hänsyn till skärmens storlek, så en stor skärm med låga nits kommer inte att verka lika ljus som en mindre skärm med högre nits. När man tittar på skärmar är det viktigt att titta på både nits och lumen för att få en fullständig bild av ljusstyrkan.

Nits är viktiga när det gäller skärmar eftersom de mäter ljusets intensitet. Ju högre nits, desto ljusare är skärmen. När du tittar på skärmar bör du alltid titta på både nits och lumen för att få en fullständig bild av ljusstyrkan. Med en skärm med hög nit kan du se bilddetaljern lättare, särskilt i ljusa miljöer.

Så är Nits samma sak som Lumen? Svar: Nej! 🙂

Nits vs candela

Nits och candela är båda måttenheter, men de kan inte vara mer olika. Nits mäter ljusstyrkan på en skärm, medan candela mäter ljusets intensitet. Med andra ord används nits för att avgöra hur synlig en skärm är, medan candela används för att avgöra hur ljusstark en ljuskälla är.

Så om du försöker bestämma dig för om du ska köpa en ny tv eller en ny glödlampa måste du veta vilken måttenhet som är viktigast för dig. Men hey, nu vet du i alla fall skillnaden mellan nits och candela!

Vad är Nits bra till?

Du vet när solen skiner som den gör ibland, du plockar upp din mobil och den maxar ljusstyrkan. Där är anledningen varför Nits är viktigt. Din skärm på mobilen behöver vara starkare än omkringliggande ljus för att du ska kunna se vad som händer på skärmen.

Men åh andra sidan, om du sitter likt en kloakråtta och aldrig lämnar källaren behöver inte din skärm maxa ljusstyrkan och då spelar nits ingen roll. OM du inte har en pryl med HDR (High Dynamic Range). Hela grejen som gör tv-skärmar bättre, svartare svart och rätt färger. Jag har sett en protoyp från Sony som kunde komma upp i 10 000 nits, men de flesta andra HDR maxxar vid 2000.