De-basta-horlurarna-for-barn-en-guide

Hörlurar för barn – en guide

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Hörlurar för barn – en guide

Vad ska man tänka på när man skaffar ett par hörlurar till barn, det är något jag tog reda på när jag kände behovet blev stort här hemma.

Något jag värdesätter stort nu när jag har barn är att slippa höra youtube på högsta volym bak i bilen i 2 h i sträck. Man säger snällt (läs skriker) – Sänk volymen!

Och man får till svar – Ok, trycker ett halvt snäpp och det är exakt lika högt som förut. Så hörlurar it is, men det går inte slänga bak vilka hörlurar som helst utan de behöver vara anpassade till just barn.

Jag har dragit ihop en guide som kommer reda ut de frågetecken du har och du kommer bli bra mycket säkrare vad du ska köpa. 

Bråttom?
Klicka här för att komma direkt till de Bästa hörlurarna för barn 2020

Hörlurar för barn

Behöver barn speciella hörlurar?

När man når 30-årsålder eller t om tidigare har de flesta av oss någon form av hörselnedsättning jämfört med en ung persons orörda öron. Barn kan höra frekvenser som äldre inte kan, främst för att de inte har utsatts för de högljudda ljuden i världen under så mycket tid som vi har.

Bortsett från snabba, intensiva tillfällen av högt ljud är den främsta orsaken till hörselnedsättning långvarig, kontinuerlig exponering för ljud på höga nivåer. Det borde inte bli någon överraskning att  hörlurar  och  in-ear därför är en av orsakerna bakom mycket av den gradvisa hörselnedsättningen hos vuxna.

Under smarttelefonens och ipadens tid lyssnar barn på hörlurar från tidig ålder, och behovet av att hålla de totala volymnivåerna till ett rimligt nivå blir extra viktigt.

Barn är duktiga på att tappa saker, ha sönder saker eller bara tröttna på saker och slutar använda dem. Det är något som tillverkarna måste ta hänsyn till när de utformas.

Utmärkt ljudkvalitet med volymbegränsning kan vara allt ditt barn behöver, men kanske är ett par vattentäta eller ett budgetvänligt pris viktigare för dig.

Vad är volymbegränsande?

Det här är den viktigaste egenskapen på ett par hörlurar för barn. Vissa marknadsför hörlurar för barn med färgglada mönster eller populära figurer men utan volymbegränsning. Då ska du dra öronen åt dig för det då är de inte bra för barn alls.

De flesta hörlurar för barn ligger på en volymbegränsning på 85 dB. Men det är inte så okomplicerat att det maxar vid 85 dB utan beror (iaf på de med sladd) hur stark den interna förstärkaren är. Om den är starkare kan volymerna lätt gå över 85 dB.Volymgränserna är mer ett mål än en exakt specifikation.

Om du har hörlurar som är kopplade via Bluetooth så är det enklare, jag har inte stött på någon lur där du automatisk kan maxa ur volymen utan isåfall måste du tvinga volymen över den förinställda maxgränsen.

De flesta hörlurar för barn är over ear varianten och för att säkra upp så ställ in en maxvolym i inställningarna i mobilen, surfplattan, datorn eller vart ditt barn använder sina hörlurar. Speciellt med de kabelanslutna alternativen som kan komma över 85 dB om de är kraftfulla.

För att få en uppfattning hur mycket dina öron tål kolla på tabellen nedan

Påverkan på människan Ljudnivå dB(A) Ljudkälla
200
190
180


Atombomb
Extremt skadligt 170
160
150
Granatgevär
Kanonskott
Gevärsskott
Mycket skadligt 140
130
120
Jetmotor
Nithammare
Propellerplan
Skadligt 110
100
90
Bergborr
Motorsåg
Tung lastbil
Risk 80
70
60
50
Starkt trafikerad gata
Personbil
Vanligt samtal
lågmält samtal
Talmaskerande
Irriterande
40
30
20
10
Dämpad radiomusik
Viskning
Tyst stadsvåning
Prassel från löv

85 dB debatten

Normen på barnhörlurar verkar snitta på 85 dB men vilken nivå är egentligen nödvändig? Nivån på 85 dB baseras på säkert lyssnande i åtta kontinuerliga timmar och att ljudnivån är ok om den är stundvis högre. Det finns ju en anledning att de som slänger in väskor i flygplan har rejäla hörselkåpor. Högt ljud 8 h om dagen.

Behöver barn mikrofoner?

De flesta mindre barn har ju inte precis något stort behov att kunna ringa på sin mobiltelefon. Däremot om du är vuxen vill du oftast ha en modell som går att koppla till telefonen eller till datorn med headset, men då pratar vi gamingheadset plötsligt. 

Jag är varken för eller emot att ha mikrofon i hörlurar för barn, men jag ser samtidigt inget jättestort värde i att ha mikrofon eftersom det inte kommer utnyttjas värst mycket.
Då värdesätter jag personligen ett par schyssta bluetoothlurar för barn istället som sladden slipper haverera på efter en kvart.

Hur mycket ska du spendera på hörlurar för barn?

Priset på ett par hörlurar för barn är rätt billiga, de flesta ligger i prisklassen runt 2 – 300 kr och det räcker gott. Det finns massor av märken att välja mellan som JBL, AKG, Philips, iFrogz med flera. Jag skulle inte sätta ett par lurar i 1000-klassen i handen på min son. Visst jag älskar honom men jag litar inte ens på mig själv att de skulle hålla om de är med sladd.