Powerline – ultimat guide


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Powerline – en ultimat guide

Sitta och surfa med nätverkskabel i ett gammalt hus kan vara sådär kul.

Fet sladd över hela golvet som man snubblar på varje gång man ska förbi, eller “fint” tejpad längs listen och ut genom dörren för att man ska få någorlunda vettig uppkoppling.

Innan vi löste nätverksuttag i varje rum körde vi med en powerline istället.

Här får du en grym guide om allt du behöver veta om du tröttnat på nätverkskabel över hela golvet.

Vad är powerline

Powerline eller El-lan är enkelt förklarat nätverk via elnätet. I gamla hus brukar det saknas fina nätverksuttag som varje gamer vill ha.

Men det brukar tack och lov finnas minst ett eluttag iallafall. Prisa Nikola Tesla, vad skulle man göra utan sin kaffemaskin och gamingdator.

Med hjälp av en homeplug kan valfritt eluttag bli ett nätverksuttag.

Powerline hur funkar det

Nätverkssignalen kan skickas via en elkabel eller en nätverkskabel.

Kör du omvänt att du skickar el via nätverkskabel kallas det power over ethernet eller PoE. När vi snackar powerline kommer man snabbt in på homeplug.

Homeplugs stoppas in i eluttaget med en jordad/ojordad stickpropp och har en eller flera nätverkskontakter.

Din dator eller vad nu vill vara uppkopplat struntar helt i om signalen kommer från eluttaget eller direkt via en nätverkskabel.

Det blir väldigt bekvämt för du slipper sitta med någon dryg kundtjänst för att göra en installation. Verkligen Plug-and-play som det kallas.
Anledning att du vill köra med Powerline kan till exempel vara när du måste stoppa in modemet i din garderob för den måste sitta så nära uttaget som möjligt.

Inte optimalt om du vill sätta in en router för att få WiFi hemma. Då kan du lösa problemet med en homeplug.

Hur många homeplug-enheter kan man koppla in?

Det finns inget generellt som gäller men i runda slängar för de äldsta varianterna är det 6st men jag har sett ända upp till 64st. Helt beroende på märke.

Hur bra är powerline

Fördel med powerline är att det går att använda på många sätt. Men i princip så vill du ha internet från ett eluttag till ett annat.

Är powerline bra för gaming?

Du kan jämställa att köra powerline som att köra WiFi. Beroende på hur bra det kommer fungera, beror på dina grundförutsättningar. Hur bra är elnätet hemma till exempel? Om det fungerar bra kommer det vara nästan som att köra med en nätverkskabel. Men har du kasst elnät kommer powerline också fungera kasst.

Vad är ”ledningsbrus”?

Likt din störiga kollega som aldrig kan hålla tyst är ledningsbrus ett brus eller störningar från elnätet. Alla prylar hemma ger det här bruset. 

Ju fler prylar och äldre elledningar ju större påverkan ger det. Om det är kraftigt ledningsbrus och långa sträckor kommer din powerline fungera klart mycket sämre än lite ledningsbrus och kort avstånd.

Powerline med mesh

I nyare generationer av powerline får du med mesh-nätverk automatisk. Vilket är gött när man laddar ner senaste filmen till kidsen för att de inte ska tjata : – Är vi framme snart?! På vägen till fjällstugan.
Fördel med mesh-nätverk är att du alltid är kopplad till den starkaste accesspunkten i huset.

Vilka hastigheter finns på homeplug?

Det vanligaste är att din homeplug har nätverksuttag som är antingen
100 Mbit/s
1 Gb/s

Vilken powerline ska man köpa?

Du ska ha det bästa såklart. Här kommer mina favoriter på de bästa powerline.

TP-link TL-PA4010

Känns som rätt självförklarande. Du pluggar in och ser glad ut (och trycker på en knapp på varje plug men jajajaj det där fattar du ju). Så länge du inte sitter på över 600Mbit/s klarar du dig finfint på de här pärlorna. Klarar dessutom att utökas med fler enheter och krypterar trafiken. Löp och köp eller va´ett PRO och beställ direkt hem istället.


Läs mer och köp här

Devolo dLAN 1200 DINrail

Behöver du något som klarar fläskiga avstånd och kan maxxa sin prestanda över elnätet look no further. Den här är kompatibel med alla distrutionsboxar, routrar och dLAN-Powerline adaptrar. Självklart kryptering och blixtsnabb anslutning med upp till 1,2Gbit/s och dubbla LAN-portar.  Känner du dig fortfarande osäker? Klicka och läs själv.


Läs mer och köp här