Vad är VPN?

Vad är VPN?

Det antal gånger jag sett en serie som verkar asbra som jag sedan gått in på Netflix, HBO, Disney+ eller annan streamingtjänst och ser att den inte finns (för den har bara rättigheter i USA) eller när jag befunnit mig utomlands och vill kolla på något på SVTplay för att direkt bli nekad är fler än antalet fingrar på mina händer.

Kan inte fatta hur livet såg ut innan VPN om jag ska vara helt ärlig. Om man har internet ska man ha tillgång till ett bra VPN. Varför kanske du undrar? Det ska jag förklara i den här artikeln.

Jag har tagit med de vanligaste frågorna som mina polare brukar dra iväg till mig när vi börjat snacka VPN och dessutom lagt in mina personliga favoriter längst ner i artikeln. 

Vad är VPN?

VPN eller Virtual Private Network är ett virtuellt privat nätverk som krypterar och kopplar ihop flera datorer på internet och “fejkar” att de datorerna finns på samma lokala nätverk (alltså samma plats). 

Om du har VPN kan du ansluta till internet privat och säkert. Det gör att du kan gå in på webbplatser som annars inte funkar att surfa på, i det land du befinner dig.

Som när du vill titta på SVTplay på Mallorcaresan eller du vill surfa på någon sida utan att det syns, eller min favorit när man är på hotellet, flygplatsen eller caféet för att ingen ska kunna hacka sig in i din gamingdator eller telefon.

Vilka använder sig av VPN?

Du kanske tänker att det bara är skumma typer som sitter i en källare någonstans för att hitta nåt olagligt.

Det finns garanterat men de flesta använder sig av VPN via sitt företag för att kunna komma åt företagets interna nätverket hemma eller på jobbresor.

Sen finns det en målgrupp som vill vara anonym på nätet när de surfar (eller tar ner torrents).

Varför ska man ha VPN?

VPN är ett bra helt säkert sätt att vara anonym och säker på nätet. Som till exempel när du vill se ett program eller surfa på någon hemsida från något annat land som är blockerat i det land du befinner dig i.

Netflixs amerikanska utbud är rätt mycket bättre än det Svenska till exempel. Det är något som Netflix uppmärksammat att folk gör så utbudet av fungerande VPN mot Netflix krymper ständigt.

En annan positiv grej med VPN som jag kom på ungefär nyss är att när man kör med VPN slipper man utsättas för personlig annonsering på hemsidor!

Jag har sammanställt en fet lista på bra VPN längst ner i artikeln, kolla gärna där.

Är VPN lagligt?

Det korta svaret är: Ja. VPN-tjänster är lagliga, men kollar du på en film som lagt upp på en sida olagligt så har du svaret där.

Det finns länder som förbjuder VPN (som Kina och Ryssland) men de flesta länder tillåter VPN-tjänster.

Ifall VPN skulle vara olagligt skulle massor av företag begå brott dagligen. Laddar du ner en film som är upphovsrättskyddad så är det olagligt.

Däremot så gör ett VPN det nästan omöjligt att säga att det var just du som tog ner filmen. Det enda som syns är en anslutning från företaget som du köpt VPN-tjänst från.

Lämnar VPN-företaget ut mig om en domstol begär ut informationen?

Nja, de kan inte. Det är bara företag som säljer en internetanslutning som måste spara loggar på vem som gör vad. VPN-företagen måste inte, så de har aldrig loggar på vad du haft för dig på nätet.

Är VPN säkert?

Publika öppna nätverk (som på flygplatser och hotell) är en favorit ifall någon vill få tag på dina bankuppgifter eller liknande.

Men med ett bra antivirus och en grym VPN minimerar du risken. Du kan till och med ha VPN på din iphone, ipad eller Android-telefon, vilket du helt klar ska ha.

Är VPN gratis?

Smakar det så kostar det har du säkert hört. Så vill du ha något vettigt så betala hellre en slant (det är däremot inte överdrivet dyrt så din plånbok kommer inte gråta av sorg precis).

Du kommer kunna ha högre hastigheter, stabilare och bättre support ifall nåt krånglar.

VPN till routern

Ett otroligt smidigt sätt att använda VPN för alla hemma är att köra en VPN-tjänst direkt i din router.

Då slipper du att morsan eller farsan måste krångla på med ett extra program i datorn/telefonen och det gör det dessutom mycket säkrare för alla att surfa på nätet.

Du skyddar din personliga data från inkräktare och tredje parter med ett VPN.

Hur fungerar vpn på iphone eller android?

Det är supenkelt att fixa VPN på din iphone eller android telefon. 

 1. Välj en VPN-tjänst
 2. Installera VPN-appen via appstore eller playstore
 3. Aktivera tjänsten och välj land

Slå på VPN-anslutningen på din iPhone såhär:

 • På hemskärmen välj “Settings”
 • Välj “General”
 • Tryck på VPN
 • Välj den du vill aktivera
 • För att stänga av VPN-tjänsten byt mellan “Connected” och “Disconnected”

Varför ska jag välja ett land när jag ansluter med VPN?

Vissa saker kommer man bara åt från vissa länder. Netflix exempelvis har mycket större utbud i USA jämfört med resten av världen.

Kan du få det att se ut som att du sitter i USA via ditt VPN så kan du se allt som amerikanerna kan se på Netflix.

Vilken VPN-tjänst är bäst?

Jag har använt VPN många år så skulle säga att jag är ingen expert men jag har prövat min beskärda del VPN-tjänster.

Det här är mina personliga rekommendationer. Alla tjänster jag rekommenderar nedan kan du installera både på din router (om du har en kompatibel) och dina andra enheter.

NordVPN

Jag har kört NordVPN i många år och har det just nu i min dator.

Det har allt som en bra VPN behöver och då vill jag gärna trycka på att de för loggar och servrarna klarar att hålla hög hastighet vilket för mig är sjukt viktigt.

Det ska inte bli massa lagg och skit när man kollar på Netflix eller SVTplay.

Dessutom har de ca 5 500 servar i över 60 länder, ( varav över 70 servar i Sverige) vilket ger en fet möjlighet att variera. Det enda negativa med NordVPN är att det inte finns på svenska, men kom igen, vem ser det som ett problem numera?

NordVPN har fått utmärkelse att vara det snabbast VPN som finns av ett oberoende IT-säkerhetsinstitut AV-TEST och det förstår jag verkligen, för andra varianter jag använt blir slagna på fingrarna just nu av NordVPN

 • Dubbel datakrypteringsteknik
 • Snyggt och lätt att förstå programmet
 • Går att koppla 6 enheter samtidigt
 • Snabb och pålitlig 24/7 kundservice
 • Ingen loggning
 • Kill Switch
 • Maskerad IP-adress


Läs mer och köp här

Ivacy VPN

På god silverplats placerar jag Ivacy VPN, som imponerar med sin snabba och billiga tjänst.

De har samma “problem” att den inte finns på svenska, vilket INTE är ett problem tycker jag. De har över 3500 servar i 100 länder och hastighetsmässigt hamnar de strax under NordVPN.

Du kommer åt SVTplay, Hulu, BBC Iplayer, Disney+ och amerikanska Netflix utan problem.

De är överlägset bäst pris per månad om du väljer ett längre abonnemang men det säger nästan sig självt.

 • Kill Switch
 • Snabb och pålitlig 24/7 kundservice
  Ingen loggning
 • Går att koppla 10 enheter samtidigt
 • Smarta funktioner
 • Militärgraderad 256-bitars kryptering
 • Malware skydd
 • DDoS skydd


Läs mer och köp här