Köpa billig gamingdator

Köpa billig gaming dator


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Köpa billig gaming dator

Gaming datorer må ha stigit kraftigt i pris de senaste åren, men det har såklart även prestandan. Idag kan även de billigaste och mest prisvärda gaming datorerna klara av många av dagens moderna spel med höga framerates och bra bildkvalité. I denna köpguide för billiga gaming datorer går vi igenom vad man ska tänka på om man ska köpa en speldator i de lägre prisklasserna.

Den hårdvara som datorn är utrustad med är särskilt viktig att ta hänsyn till när det gäller att köpa en speldator som är billig. De tre viktigaste detaljerna är grafikkortet, processorn och ramminnet.

Grafikkortet

Enligt många den allra viktigaste detaljen i en bra gaming dator. Det är den som säkerställer att bildhastigheten på din gamingskärm uppdateras nog fort. Ett bättre grafikkort klarar dessutom av att spela spel på högre grafikinställningar.

Både Nvidia och AMD tillverkar prisvärda grafikkort. För att ta reda på om ett grafikkort är prisvärt eller inte rekommenderar vi att du jämför hur bra grafikkortet presterar i tester. Detta säkerställer att du får ut så mycket som möjligt för pengarna när du köper en billig gamingdator.

Processor

Generellt sett så tillverkar AMD de mest prisvärda processorerna. Den senaste serien av AMD-processorer – Ryzen 5 ger maxad prestanda till en så liten peng som möjligt. Men även här gäller det såklart att jämföra olika tester av processorer till gaming datorer om du vill ha en så prisvärd setup som möjligt.

Ramminne

Att köpa en gamingdator och sen upptäcka att den har för lite ramminne i sin dator kan vara väldigt frustrerande. En dator med för lite ramminne kännetecknas genom att det tar lång tid att byta mellan program. Ramminne är en väldigt billig komponent så här är det inte värt att snåla. Värt att anmärka är att det faktiskt kan vara en god idé att köpa en färdigbyggd stationär gaming dator med endast 8 GB ramminne – förutsatt att den går att uppgradera. Detta då ramminne är en av de allra billigaste komponenterna till gaming datorer.

Med tanke på att det finns många nya telefoner med över 10 GB ramminne så anser vi på gamingstuff.se att om man köper en gamingdator – så bör den ha 16 GB ramminne eller mer.

Övriga komponenter

Utöver de tre viktigaste komponenterna så bör du även se till att din dator har en SSD-hårddisk. Detta minskar laddtiderna avsevärt och leder till en mycket bättre upplevelse genom i stort sett allt du gör på datorn. Moderkortet är en tämligen oviktig komponent då den inte påverkar prestandan, och alla färdigbyggda gaming dator har moderkort som är anpassade för att användas till gaming.

Utöver det bör man även kontrollera att chassit är ”lämpligt” stort. Vad betyder då lämpligt, kan man undra? Ja det beror helt på dig och din användning. Generellt sett kan man säga att ett större chassi är bättre, då det ger bättre luftflöde och effektivare kylning. Men det allra viktigaste är faktiskt att chassit är anpassat för det utrymme du ska använda den i.

Inuti gaming dator

Vad kostar en billig gaming dator?

De absolut billigaste gaming datorerna kostar ungefär 5000kr. Detta anser vi dock vara lite av en fälla då de generellt sett är ganska dåligt utrustade. Det finns såklart undantag vid större reor, men i det stora hela brukar vi säga att man måste lägga ner närmare 8000kr för att få en gaming dator som kan klara dagens speltitlar på ett tillfredsställande sätt. Att köpa en alltför billig dator kan stå dig dyrt i slutändan då den måste bytas ut inom något år, men det beror såklart helt på till vilket syfte du har tänkt använda dig av datorn för. Om du till exempel främst är intresserad av Minecraft och Sims så kanske de allra billigaste gaming datorerna räcker.

Flaskhalsar

När du shoppar efter en billig gaming datorer så bör du kontrollera att det inte finns någon flaskhals. Utöver att ha en dator med 16 gb ramminne, så bör även processorn och grafikkortet prestera på någorlunda lika nivå i tester. Om du följer dessa råd så kommer du kunna hitta en prisvärd gaming dator som räcker dig många år framöver, förutsatt att du har dina förväntningar på rätt ställen.