Moderkort - den ultimata guiden

Moderkort – den ultimata guiden

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Moderkort

Du vet den där spindeln i nätet som håller ihop alla trådar och klarar många saker samtidigt. Där har du moderkortet.

Helt klart bland det viktigaste du kan ha i datorn, när ditt moderkort dör, ja då kollapsar allt. När jag började bygga datorer fattade jag knappt vad ett moderkort gjorde, vilka märken som fanns, eller hur mycket de kostade.

Så likt den goda gamernörd jag är tog jag reda på det såklart, för att optimera min gamingdator (och kanske imponera liiiite på sambon, som är mycket mer teknisk kunnig än jag).

Jag vill mest att det ska funka med de spel jag gillar att köra. Varsågod kära n00b eller Pr0, den här guiden är för alla.

Det här ska du tänka på när du väljer ett moderkort.

 • Storlek
 • Formfaktor
 • Chipset
 • Processor
 • Pris

Bråttom?
Klicka här för att komma till alla moderkort hos webhallen

moderkort

Vad är ett moderkort

Ett moderkort styr systemet i din dator så det lönar sig verkligen att vara noggrann när du väljer. Moderkortet bestämmer vilka processorer som stöds, hur mycket och vilken typ av minne systemet kan använda, vilken typ av videoadaptrar som kan installeras, hastighet och många andra viktiga systemegenskaper.

Förutom att välja rätt formfaktor och processoruttag, som är väsentliga, använd följande riktlinje när du väljer moderkort:

  1. Chipset eller Chip-set 
   Nu snackar vi inte Olw eller Estrella även om jag gillar sourcream and onion.  Ett chipset är en kretsuppsättning av integrerade kretsar (chips) som ska samarbeta på moderkortet.

   Du kan tänka att det här är delen i din hjärna som öppnar munnen när du håller i ett wienerbröd, helt enkelt den delen som gör att alla prylar i datorn kan kommunicera med varandra.

   Det fungerar precis som din hjärna, du har två hjärnhalvor. Den ena sidan är bra på vissa grejer medan den andra är bra på annat.

   Ett chipset består av två delar:

   Nord som är bra på den vitala kommunikationen mellan arbetsminne och processor, den här sidan blir bra mycket varmare och är den del som oftast har kylfläns. Om du skaffar ett moderkort med integrerad grafik sitter den oftast på denna sida.

   Syd som är bra på kommunikationen mellan externa bussar som seriellt gränssnitt eller PCI-buss.

  2. Processorsocket
   Moderna processorer ansluter till moderkortet via sitt processor uttag.

   En massa stift från processorn ska passa i matchande hål på processoruttaget helt enkelt.

   De flesta processorsockets använder ett ZIF-reglage som är som en liten spak som man du drar upp när du ska fästa processorn och som sen håller fast processorn i sin socket och ser till att den får bra kontakt mellan pinnar och hål.

   Processorsocketen måste passa i sin kompis moderkortet. Att installera en äldre processor i ett nyare moderkort skapar sällan problem, däremot när du ska göra åt andra håller kan det bli svårare, den nyare processorn kan dra för mycket ström från moderkortet och då fattar du nog själv vad som händer.

Anslutningar i ett moderkort

Moderkort har både interna och externa anslutningar
Interna är saker som:

 • PCI-e platser
 • SATA-anslutningar
 • Hårddiskplatser
 • Minnesplats
 • Firewire
 • Ljud
 • Video

Externa är saker som:

 • Inbyggda USB-anslutningar

Tillverkare av moderkort

De finns många tillverkare av moderkort och de skiljer sig åt i kvalitet och pris. Märken som ASRock, ASUS, Intel, Gigabyte, MSI och NZXT florerar på marknaden.

Vad du väljer är såklart upp till dig men de två största och populäraste tillverkarna är helt klart Intel och ASUS. 

M.2

Vad är M.2?

Första gången jag såg det här uttrycket var när jag surfade runt lite och någon nämnde M.2 i ett forum.

M.2 är en kortplats som går att koppla till USB 3.0, PCI Express 3.0 eller SATA 3.0. Det är ett format som tekniskt ska ersätta mSATA-standarden för den kräver extremt lite ström och litet utrymme.

Det är helt enkelt en flexibel formfaktor där du kan koppla många grejer till som SSD-diskar, GPS-mottagare, wifi-moduler och massa annat.

Formfaktor på moderkort

Formfaktor definierar den fysiska storleken på själva moderkortet. Den vanligaste formen är en ATX- formfaktor eller full ATX som den också kallas, eller så används en microATX-formfaktor, även kallad ATX.

Ett microATX-moderkort passar ett microATX-chassi eller ett ATX-chassi. Ett ATX-moderkort passar bara till ett ATX-chassi. Intel leverar moderkort med en formfaktor som kallas BTX.

De lirar inte ihop med ATX-chassin.Sen har de inte slagit så stort på marknaden men bra att veta om. 

Mer problem än vad de är värda

När du kollar på en processor behöver du kolla vilken socket den är anpassad för. Ett Intel-moderkort behöver ha samma socket som processorn ska använda.

Det finns adaptrar men inget jag skulle rekommendera då det ofta är kompabilitetsproblem.

Hur uppdaterar man sitt moderkort

Mitt i en match så sprakade det till i datorn och luktade bränt, skärmen blev svart och jag utbrast f*n……såklart öppnade man chassit och kollar, ser en del brända komponenter på moderkortet och hann tänka, happ blir ny dator då…..sen tog jag ett steg tillbaka och tänkte till.

Man behöver ju faktiskt inte byta varje komponent utan det räcker att byta moderkortet. I mitt fall hade jag ett chassi som var för ett full ATX och samma strömförsörjning så det gick fort att byta till ett nytt tack och lov.

Går ditt moderkort sönder eller du blir sugen att uppdatera dig så är det lättast om chassit passar och det är en kompatibel strömförsörjning.

Tyvärr använder vissa system billigt masstillverkat (ursäkta min franska) skit rent ut sagt med icke-standardiserade moderkort eller strömförsörjning. Då är det bara att slänga datorn på skroten och sörja tills du hittar en ny gamingdator.

Du kanske kan rädda processorn, minnet och hårddiskarna men moderkortet och chassit är kört.

Hur ser man vilket moderkort man har

Jag satt och funderade hur jag ser vilket moderkort jag har och det är såpass enkelt att du om du har windows 10 gör såhär (om drivrutinerna är rätt installerade)

 1. Sök i startfältet och klicka på diaxdag
 2. Välj ja eller nej i rutan som dyker upp (spelar ingen roll)
 3. I fliken system  ser du under Systemtillverkare/Systemmodell/BIOS vad för moderkort du har

Alternativt om du inte har diaxdag i datorn:

 1. Sök i startfältet och klicka på systeminformation

Ett tredje sätt är

 1. Ladda ner CPU-Z
 2. Starta programmet
 3. Öppna fliken Mainboard

Vad kostar ett moderkort

Ett moderkort är en av de dyraste delarna i en dator. Det kan kosta allt från 200 – 2500+ kr.

I en vanlig dator eller laptop brukar de ligga någonstans mellan 300 – 1500 kr, medans de som är en mac eller high-end datorer landar på runt 2000- 3000 kr för ett moderkort.

Bästa moderkortet för gaming 2020

Här är mina tips på de bästa moderkorten 2020

Asus ROG Maximus Z490

Asus ROG Maximus XII Hero som kommer på första plats är en värdig utmanare för gamingmoderkort 2020.

Söker du elegans eller en kraftfull prestanda, så har Maximus Hero X båda att erbjuda.

Asus Rog Maximus XII Hero har ett avancerat och funktionsrikt Z490-kort.

Maximis Hero XII har integrerad I / O-skärm, fem Gigabytes per sekund LAN-hastighet, tillräckligt med utrymme för minneslagring, Wi-Fi 6 och SLI (Scalable Link Interface).

Överklockning av toppnivåminne, eftersom det når 4000 MHz CL16 stabilt med ett Trident Z Neo-kit. För överklockning av CPU kan Maximus Hero uppnå 5,2 GHz på alla kärnor.

ASUS har aldrig gjort mig besviken på deras design på varken gaminglaptops eller annan utrustning. Det är en rätt kompakt formfaktor med AI-nätverk med stöd för Wi-Fi 6 och Asus Aura Sync-belysning.

När du är beredd att uppdatera till den 10:e generationens Intel Core-processor, kolla in den här isåfall.

Specifikation

FORMFAKTOR: ATX
SOCKET: LGA1200
CHIPSET: Intel Z490
MINNE: 4 x DIMM (Max. 128GB)

 • Bra kylning
 • Lätt att överklocka
 • Dyr


Läs mer och köp på amazon här


Läs mer och köp på webhallen här

GIGABYTE X299X AORUS Designare

På andra plats har vi en Gigabyte X299X Aorus Designare över bästa moderkort 2020 för gaming.

Och det är inte bara för att, det här är inget moderkort du skämtar bort.

Avancerade funktioner och grym design. Intels 10:e gen, Gigabyte X299X är utrustad med dubbla 10 GB/sec Ethernet och två thunderbolt-headers med Displayport som passerar Intel´s 40GB/sec kontroller.

En 4-drives (!) expansion M.2 kort och Wifi 6 med 2.4GB/sec hastighet. Ett kompakt kort med snygg design som passar oss gamers perfekt. 2 x RGB-belysning, 1 x brus sensor,, satsen innehåller 2 x termistorer för uppvärmningl och packar 6 x SATA (Serial AT Attachment) -platser.

På samma sätt har X299X Designare ett G-Connector-paket för knappar på frontpanelen / LED-kabeländar, två kardborreband och en dual-band Wi-Fi-antenn.

Gigabyte X299X Aorus Designare erbjuder en EasyTune-funktion, vilket gör det enkelt att justera processorns frekvens och spänningsnivåer.

RGB Fusion 2.0-funktionen i Aorus Designare bearbetar RGB-kontroller på moderkortet och grafikkortet. X299X Designare 10G har tillräckligt med primär, sekundär och tertiär latens som ger dig en fördel när det gäller modulär programmering. När du slutat dregla kan du klicka på knappen nedanför videon för att läsa mer.

Specifikation

FORMFAKTOR: EATX
SOCKET: LGA2066
CHIPSET: Intel X299 PCH
MINNE: 8 x DDR4 DIMM (Max. 256GB)

 • Thunderbolt 3
 • Dual 10GbE, plus 2.4Gbps Wi-Fi 6
 • Dyr


Läs mer och köp på Amazon här

Asus TUF Gaming B550M-Plus

På amazon har det här moderkortet fått 4,5 av 5 stjärnor, vilket helt klart gör att den klarar att kvala in på 3e plats.

Asus har verkligen kokat ner de viktiga delar av den senaste AMD-plattformen och kombinerat dem med spelklara funktioner och beprövad hållbarhet.

Moderkortet är konstruerat med militära komponenter, en uppgraderad kraftlösning och en omfattande uppsättning kylalternativ. Det ger en solid prestanda med orubblig spelstabilitet.

När du bygger med ett TUF Gaming-moderkort drar du också nytta av TUF Gaming Alliance – ett ASUS-samarbete med pålitliga branschpartners som garanterar enklare byggnad, bästa kompatibilitet och kompletterande estetik från komponenter till fodral.

Du vet när du pratar med polaren och det låter som att hela deras familj är i rummet och käkar chips eller någon annan aktivitet som låter skitmycket (typ knappar högt på tangentbordet).

ASUS har en exklusiv AI-brusreducerande mikrofonprogramvara som finns endast på ASUS moderkort och stöder 3.5mm, USB eller Bluetooth-headset. Så jag hoppas du har hittat ett grymt gamingheadset, annars är det dags!

Verktyget utnyttjar en massiv djupinlärningsdatabas för att bevara ljudet från din röst samtidigt som distraherande mekaniska tangentbordsklick, musklick och andra former av störiga ljud försvinner.

Och det lägger bara en liten belastning på processorn, vilket garanterar minimal inverkan på spelprestanda. Glöm inte USB 3.2 Gen 2 Type-A & Type-C,Intel® WiFi 6, 2.5 Gb Ethernet, Realtek S1200A codec, VRM heatsink, Thermal Pad, M2. Heatsink, TUF LANGuard and TurboLAN technology.

Specifikation

FORMFAKTOR: Micro ATX
SOCKET: LGA2066
CHIPSET: AMD B550
MINNE:DDR4 

 • Funkar med Ryzen 5000
 • Lätt att överklocka
 • MixroATX begränsningar


Läs mer och köp här