mikrofon - bästa för spel och gaming

Mikrofon – Bästa för spel och streaming

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Mikrofon – Bästa för spel och streaming

Söker du en vettig mikrofon för spel och streaming? Då har du hamnar på helt klart rätt ställe. Något som verkligen utmärker the PROs från the n00bs på streams är att de har vettig utrustning.

När du väl börjar få lite views, kanske har råd att skaffa lite bättre grejer eller precis kommit över den där magiska gränsen när man börjar få lite rutin på att göra videos och hör att ljudet är väl sådär när du lyssnar på dig själv är det dags för lite vettigare grejer än telefonens headset.

Det behöver inte gå på multum däremot för att få något vettigt. Jag har gjort en enkel guide för att du ska hitta den bästa mikrofonen för just dig. 

Varför behöver man en mikrofon för streaming

Jag vet inte hur många youtubevideos och streams jag stängt ner för bilden och ljudet är helt horribelt.

Det som utmärker en mikrofon för streaming och spel är att den är utformad för att ta bort det där störiga tangentbordklickningarna som kan bli från mekaniska tangentbord eller när morsan eller farsan ska hålla på att tjata i bakgrunden, eller grannen ovanför som spelar rap-musik kl 22:30 på en tisdag.

Oavsett om du ska streama för Twitch eller Youtube så har jag tagit fram några vettiga mikrofoner att välja mellan. Det är klart du vill att det ska vara snyggt på ditt gamingbord.

Kan man använda sig av mikrofonen i headsetet?

Du kan absolut använda mikrofonen i headsetet och det kanske är det absolut lättaste när du börjat testa på att göra lite videos. Men när du vill komma vidare är det bättre att satsa på en ren mikrofon istället för en 2-in-1.

Ett bra gamingheadset kan gå på samma pris som för en mikrofon. Men då är ditt headset anpassat för att du ska höra samtidigt som du pratar.

En ren mikrofon är ju gjord för att endast ta emot ljudet och skicka vidare. Du får högre kvalitet på en ren mikrofon för samma pris som ett headset.

Behöver man ha ett stativ för streaming mikrofonen?

Det är absolut inte en nödvändighet men jag rekommenderar det verkligen. Slippa ha mikrofonen i ansiktet och faktiskt slippa ha mikrofonen i bild är en total win för mig iallafall.

Det som avgjorde för mig att sätta mikrofonen på stativ var att ljudet av tangentbordsklickningarna försvann helt.

Det som avgör att ljudet försvann var inte om stativet satt fast i bordet eller stod på golvet separat utan avståndet från mikrofonen till tangentbordet, har dessutom mikrofonen shockmount är det ett stort plus.

Kameran däremot ska du till 100% ha på ett separat bord/ på golvet eller på ett stativ som inte petar på det gamingbord du använder. Annars får du skakig bild, vilket jag upptäckte första gången efter typ 1 h inspelning :(.

Hur kopplar man mikrofonen till datorn

En USB-mikrofon kopplar du enkelt in i usb-uttaget i din dator. Då installeras den automatiskt. Om den inte installeras automatiskt behöver du gå in på mikrofontillverkarens hemsida och ta ner drivrutiner.

En 3.5mm mikrofon kopplar du såklart in i 3.5mm ingången. Den har antingen en mikrofonsymbol eller har en rosa/röd ring.

Vilka typer av mikrofoner finns det?

Det finns massa olika typer av mikrofoner men det som är intressant för mig som ibland gör videos är hur mikrofonens riktverkan. Vilket innebär hur ljudet tas upp från mikrofonen. 

 • Rundupptagande: Rätt självförklarande, den tar upp ljudet från alla håll och kanter. Ingen höjdare för att göra en stream, om du inte vill göra videos eller podcast med en grupp polare när ni kör ett LAN eller nåt sånt.
 • Dubbelriktat:Hämtar ljudet från framsidan och baksidan av mikrofonen.
 • Enkelriktad:Tar upp ljudet bäst från ett håll. Perfekt för dig som gör videos eller streams framför datorn ensam i bild.

Vilken är den bästa mikrofonen för streaming 2020?

När jag kollat på mikrofoner har jag satsat på de varianter som går att koppla med 3.5mm eller usb för personligen behöver jag ingen värstingmikrofon när jag gör videos, XLR-mikrofonerna behöver dessutom en massa extrautrustning.

Jag är absolut ingen expert, men när det blir skrapigt, mycket bakgrundsljud och annan skit får de inte finnas med i min lista.

Här är mina favoriter 2020. Det viktigaste för mig har varit att det ska vara kristallklart ljud och att det inte plockar upp massa ljud omkring. Oavsett vilken du köper, skaffa ett separat stativ, det borde nästan vara obligatoriskt.

Rode NT-USB USB-mikrofon

Fick låna den här av en polare som är något av en youtubenörd, han gillar att göra videos och vi började snacka om mikrofoner och då nämnde han den här.

Och jäklar vad rätt han har att det är en extremt bra mikrofon för en såpass liten peng ändå.

Kristallklart ljud, känns som hög kvalitet på själva mikrofonen och den plockade inte upp ljudet runtomkring även fast jag prövade den i en rätt högljudd miljö.

Skaffa ett separat stativ så är den här guld.

 • Hög ljudkvalitet
 • 6m Lång sladd
 • Inkluderat pop-filter
 • Medföljande stativ är sjukt ostadigt (skaffa ett separat)


Läs mer och köp här

Blue Microphones Yeti USB-stereomikrofon

Jag drog hem en polare och vi testade göra en podcast för kul. Snacka spel och allt sånt.

Den här mikrofonen är perfekt att den funkar både till att köra själv eller med en kompis.

Den har 4 ljudupptagningslägen, ställbar gain och mute. Jag kollade vad andra tycker om den och den har fått 4,5 stjärnor på Amazon.

Jag hade några småproblem att montera ihop allt men när den väl var ihopsatt kändes den rejäl och välbyggd.

 • Headphone output som funkar att koppla en extra mikrofon
 • Väldigt flexibel användning
 • Står stadigt
 • Riktigt bra ljud
 • Något svårmonterad
 • Rätt stor mikrofon, så tar upp endel plats


Läs mer och köp här

Blue Microphones Snowball

Jag gillar verkligen att den här har lite retrotouch över sig.

Jag var lite rädd att ljudet inte skulle vara super men jäklar vad fel jag hade.

Läste att t om folk inom tv-industrin använder den här mikrofonen som en go-to när de ska sända grejer.

Riktigt hög kvalitet på ljudet, jag är inte ensam att tycka det precis. Vad sägs om betyg 4,6 av 5 på Amazon?

Det enda jag tycker var negativt var att det går inte mutea direkt på mikrofonen, men inte ett jätteproblem eftersom det går att göra i program iaf. Funkar klockrent att fixa videos på youtube eller Twitch.

Säger bara köp, du kommer inte ångra dig.

 • Tre ljudupptagningslägen
 • Väldigt enkel att sätta ihop och installera
 • Följer inte med pop filter
 • Följer inte med en hard mute knapp


Läs mer och köp här

Komplettera med det här stativet som är grrrryyyymt!


Läs mer och köp här