Programmering för barn

Programmering för barn

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Programmering för barn

Hur får man sitt barn intresserad för programmering? När jag var barn så drömde jag om att göra stora spel för stora speltillverkare.

Men jag var inte ett dugg intresserad av att programmera. Det var så mycket kod och såg så otroligt svårt ut. Jag tappade intresset  väldigt fort och ville mer ha det mer grafiskt än massa text.

Nu när jag har barn i sju-års åldern har jag fått ett nyfunnet intresse och även fått honom intresserad.

Det finns så många bra hjälpmedel för att börja programmera och är inte lika hög tröskel som när jag själv var barn.

Jag har gjort en guide till dig som är sugen att introducera programmering till ditt barn och inte vet var du ska börja.

Jag har fokuserat på saker jag själv hade velat veta för att få mitt barn intresserat av programmering och slippa alla nybörjarmissar.

Varför ska man lära barn att programmera

Dagens barn är uppväxta med tekniken omkring sig. Det är inte som när man själv var liten och man väntade otåligt på att mamma skulle komma hem med den där jobbdatorn hon hade fått hyra från jobbet.

Så själva tekniken i form av Ipads, datorer och telefoner faller sig helt naturligt att använda för dagens barn.

Även om intresset om programmering inte håller i sig till vuxen ålder så är det otroligt bra att ha grundkunskaper inom programmering när hen söker jobb.

Kunskapen inom programmering är hett eftertraktat inom jobbmarknaden och kommer ofta med en bra lön. 

Jag upplever att mitt barn och de flesta andras barnen som jag träffar har väldigt kort tålamod.

De kollar gärna på korta klipp på Youtube där det händer massor av saker på kort tid och svårare att sätta sig till exempel med en bok att läsa en längre stund.

Programmering tränar tålamodet och lär barn att lösa kluriga uppgifter med beslutsamhet. Det är inte säkert att den första idéen är den som följer med ända till slutet.

Barn behöver lära sig programmering på ett lekfullt sätt (de kanske inte ens fattar att de programmerar i början) för att få grunderna som sen går lättare att bygga på kunskaperna. Man kanske inte tänker på det men de lär sig faktiskt ett till språk när de programmerar.

Det är bra att utsätta barn i tidig ålder för många olika språk. Det stärker deras verbala och skrivförmåga.

Barn som lär sig programmering lär sig att att kommunicera på ett enklare sätt för att nå sina mål. De måste kunna sammanfatta komplicerade idéer och göra enkla termer.

När är det lagomt att börja med programmering?

Jag tycker det är lämpligt att börja med programmering vid ungefär 7 års ålder då kan de oftast läsa litegrann och förstår de enklare programmeringskoncepten. 

Det är absolut enklast att börja med blockbaserad programmering, det blir väldigt visuellt och mer som ett spel. Du drar och släpper block och ser vad som händer. Det är en väldigt enkel form av programmering och återspeglar inte jättebra hur programmering används. 

När de är runt 9 år eller äldre passar textbaserad programmering bättre. Det är svårare att börja med men öppnar många fler möjligheter att göra saker när ditt barn känner sig hemma i det.

För att komma igång behöver du utrustning som en dator eller en surfplatta

Hur börjar man programmera?

Det finns lite olika vägar att gå när ditt barn ska lära sig att programmera. Jag tycker det absolut enklaste var att plocka ner scratch och testa lite först.

Verkar ditt barn intresserat så finns det massor av youtubevideos att kolla på. Eller skicka ungen på en kurs i staden du bor, det finns både gratisvarianter som är t ex på lov eller helger, eller kurser du betalar för.

Jag tycker det är väldigt skönt att skicka iväg mitt barn på en kurs där han kan träffa andra barn som också tycker att programmering är kul.

Där jag bor har biblioteket kört temaveckor med programmering där vem som helst får komma och testa olika leksaker, appar och olika programmeringsspråk.

Lämpliga appar och program

Det första vi prövade här hemma var scratch. Det går att tillverka spel, animationer, filmer och musik.

Det är gratis att använda och det är rätt enkelt att komma igång med.

Du kan använda programmet både på surfplattan och din dator och kan dessutom köra offline. Stort plus att det är gratis.

Det utformas som pusselbitar som fastnar i varann så det går rätt fort att förstå hur man sätter ihop dom och hur man får dom att funka ihop.

Det finns många korta filmer att titta på för att lära sig programmet.

Tyvärr är de på engelska men det finns Youtubekanaler på svenska att kolla på istället.

Min son tyckte det var superhäftigt att få göra ett spel och ladda upp det så andra kunde spela spelet. 

Lämplig ålder 5+

Min son och jag spelar väldigt mycket Minecraft tillsammans. Jag är ingen Expert alls på Minecraft och jag får fråga min son oftast om det är något jag vill lära mig. Så det var naturligt att vi vi testade på Minecraft code Builder.

Minecraft code Builder fungerar både på surfplatta och dator. Det var lite mer avancerat att komma igång med än scratch men en stor fördel om du har ett barn som redan spelar minecraft.

Lämplig ålder 7+

En annan vi testade var CodeCombat som är som att spela ett spel där du ska lösa uppgifter med hjälp av programmering. Det blir som en enklare variant av textbaserad programmering. Min son tyckte det var väldigt kul och det gick att testa ett gratis demo.

Lämplig ålder 9+

Leksaker och annan hårdvara

Nåt som är superkul att testa och kan få ditt barn intresserad av programmering och som ni kan göra som projekt tillsammans är att bygga egna robotar.

Det finns både Arduino , Raspberry Pi och Micro:bit att testa. Arduino är mer avancerat men då kan du också göra massa mer coola grejer.

Vi köpte en Micro:bit go och byggde en liten drönare med det här kitet. Sonen älskar verkligen drönare (och jag med)

Ett väldigt roligt projekt som verkligen används. 

För mindre barn kan man köpa leksaker för att de ska lära sig programmering som t ex den här från fischer price som är en larv som du justerar bitar för att den ska göra olika saker.

https://www.youtube.com/watch?v=VMF9uehLfg8&ab_channel=Makekit

Vilket programmeringsspråk är bäst för barn?

Jag tycker att du ska låta ditt barn börja med ett programmeringsspråk som inte är superavancerat att börja med.

Jag rekommenderar att om du har ett barn under 9 år att köra Scratch. Det ska vara kul att programmera och det är extremt enkelt att komma igång med.

Om du har ett barn över 9 år så satsa på Python, för mig som är ovan att programmera är communityn extremt hjälpsamma och jag tycker Python är perfekt för yngre barn att köra.

Dessutom kan finns det få begränsningar vad du kan använda Python till, allt från att göra robotar till spel till mycket mer.

Har du ett barn som är sugen att bygga hemsidor måste hen köra HTLM/CSS för att bygga själva hemsidan och sen kommer JavaScript komma naturligt när det ska bli lite mer avancerade hemsidor.