vad är m.2 ssd

Vad är M.2 SSD?


Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

SSD har du väl hört om vid det här laget. Men vad är egentligen är M.2 SSD kanske du suttit i ditt rum och funderat, det hade hållit dig vaken om du varit vid liv 1910.

Men samtidigt hade inte problemet funnits för hade du slungats bak i tiden hade du istället försökt komma på när internet uppfanns, kommer jag någonsin få internet igen och vad är grejen med hosor. Men nu ska vi snacka M.2 SSD!

Vad är M.2 SSD?

En M.2 SSD är en SSD-enhet med liten formfaktor, mindre än mSATA som gör det möjligt att få högpresterande lagring i kraftbegränsade grejer som ultrabooks och surfplattor.

SSD: er är en form av lagringsmedia som sparar data i solid state-flashminne. Till skillnad från en vanlig hårddisk ( HDD ) har en SSD inga rörliga delar, mindre saker som kan paja helt enkelt. 

M.2 är en gränssnittsspecifikation som stöder flera protokoll och applikationer som:

 • PCI Express ( PCIe )  
 • SATA  (Serial Advanced Technology Attachment). 
 • USB
 • Wi-Fi

och kan användas i grafikkort och AI-acceleratorkort som använder M.2-specifikationen. M.2-kompatibla produkter är inte heller begränsade till SSD-enheter.

M.2 SSD-formfaktor

M.2 SSD-enheter är avlånga, 22mm breda och vanligen 60 eller 80mm långa.

Du ser lätt exakt bredd och längd på själva kortet. De första siffrorna är bredden och resten av siffrorna är längden.

Till exempel är ett 2260-kort 22 mm brett och 60 mm långt. Längre M.2-enheter rymmer vanligtvis mer  NAND för extra kapacitet än de kortare versionerna. Andra storlekar är bland annat:

 • 2280 – 22 x 80 mm
 • 2230 – 22 x 30 mm
 • 2242 – 22 x 42 mm
 • 2260 – 22 x 60 mm
 • 22110 – 22 x 110 mm

Varför just 22mm bredd kanske du funderar, rätt enkelt om du vet standarden för stationära och bärbara datorer. Ett kort på 80 mm eller 110 mm kan innehålla 8 NAND för 2 TB kapacitet.

Hur fungerar en M.2 SDD?

Även om M.2 fungerar i många prylar är det vanligast att se den i SSD-datorer datalagringen M.2-enheter behöver ingen sladd för att ansluta till moderkortet. Istället ansluts de direkt till moderkortet med en dedikerad M.2-kontaktplats.

En M.2 SSD fungerar  med både SATA- och PCIe-protokoll. 

Förutom att funka med dessa protokoll och andra stöds M.2 NVMe- enhete när de är PCIe-baserade. NVMe kan påskynda överföringshastigheten för data mellan klientsystem och SSD-enheter via en PCIe-buss.

NVMe-stödet utvecklades för att minska flaskhalsar och förbättra prestanda. Din dator kan läsa och skriva parallellt och designen med NVM-stöd ger upp till fem gånger bättre bandbredd än SATA M.2-modeller. Om du vill köra både M.2 SSD och NVME tillsammans måste din dator lira med NVME.

M.2 SSD-enheter kan vara antingen enkelsidiga eller dubbelsidiga. Ensidiga M.2-kort är bättre i prylar där det är tight om plats.  Dubbelsidiga tar mer plats men har större lagring.


Fetaste bärbara med M.2 Här

M.2 SSD fördelar och nackdelar

Fetaste fördelarna med M.2 SSD är helt klart storleken och kapaciten. En M.2 SSD drar bra mycket mindre ström än en standard SATA- eller SAS-gränssnitts SSD. 

Prestandan är också grym. En M.2 SSD baserad på NVMe-specifikationerna kan till exempel läsa och skriva mycket snabbare än SATA- eller SAS SSD-enheter.

M.2-gränssnittet är som en schweizisk armékniv med en kontakt som klarar PCIe, SATA, USB 3.0, Bluetooth och Wi-Fi.

Största nackdelarna med M.2 SSD-lagring är ,lagring pris och bristen på tillgången. Just nu kostar en M.2 SSD ungefär 2.5ggr mer än en gammal hederlig SSD.

Lagringen på max 2TB funkar på de flesta prylar men behöver du mer måste du leta annat. Men jag vet inte, jag kör ju nästan allt mot molnet iaf, så 2TB på en bärbar dator hade varit sjukt överdrivet personligen.

M.2 SSD vs. mSATA

M.2 snackas att det är mSATA-ersättningen, men mSATA-diskar existerar fortfarande och de har ju inte ens samma kontakt så de går inte att ansluta på samma pryl.

M.2 SSD-enheter är snabbare och lagrar mer data än de flesta mSATA-kort. M.2 SSD-enheter stöder fler gränssnitt än mSATA.

 • M.2 stöder:PCIe 3.0, SATA 3.0 och USB 3.0-gränssnitt, 
 • mSATA stöder endast SATA-gränssnitt standarder. 

M.2 SATA SSD-enheter har en liknande prestanda som mSATA-kort, men M.2 PCIe-kort är särskilt snabbare. Dessutom har SATA SSD-enheter en maximal hastighet på 600 MB per sekund, medan M.2 PCIe-kort kan slå 4 GB per sekund.

PCIe-stöd gör också att M.2-kort kan dra nytta av NVMe-protokollet. En NVMe-enhet ger en stor prestandafördel jämfört med enheter baserade på andra typer av gränssnitt på grund av minskad latens, ökad in- / utmatning per sekund ( IOPS ) och lägre strömförbrukning.


Här kan du läsa mer och köpa M.2 Prylar


Här kan du läsa mer och köpa fetaste M.2 korten