fitbit - den ultimata guiden

Fitbit – den ultimata guiden

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Fitbit – den ultimata guiden

Hur ofta får man inte höra på tv och radio, rör dig. Javisst skitenkelt tänker jag först. Sen kommer jag på att jag hatar att promenera t ex.

Däremot så älskar jag spel och tävling. Sambon tog och köpte mig en fitbit i present och numera kommer jag ut lite oftare iaf.

Det är inte som att jag satsar på att bli en maratonlöpare, men har jag vart ute och rört mig tillräckligt kan man belöna sig med en stund framför gamingdatorn utan skuld.

Nu spelar jag för skoj men om du är någon som satsar på att bli ett proffs inom e-sport, kan du inte bara sitta framför datorn.

Du måste träna också. Jag gjorde en liten guide om fitbit för jag är något av en prylnörd och då vill jag veta allt grejer. Trevlig läsning!

Vad är en Fitbit

Fitbit, en liten pryl som håller koll på hur mycket du egentligen rör dig om dagarna. Helt enkelt en stegräknare. Men vad betyder en stegräknare, hur räknas mina steg.

Vad betyder det ens de steg jag ser? Låt oss gräva lite djupare för att svara på dessa frågor. Till att börja med är Fitbit ett företag som tillverkar träningsprodukter.

De har flera produktmodeller, var och en med olika funktioner, men huvudsyftet är stegräkning och aktivitetsspårning.

Med andra ord är det ett sätt att mäta hur mycket fysisk aktivitet du har gjort varje dag. Vissa modeller bärs som klockor och andra kläms fast på dina kläder.

De introducerade också en supercool våg som trådlöst kommunicerar med din Fitbit-tracker! (Kolla in Fitbit Aria-vågen här.) På gympan i skolan fick vi smacka på oss stegräknare av den gamla typen och springa som små djur på 400m banan, den varianten var av riktigt gammal typ och mätte t ex inte puls eller typ av aktivitiet.

När vi snackar Fitbit är det pedometer uppgraderat typ 1000 ggr. Det är som en liten minidator för att du ska kunna se all data och funktioner. Du behöver inte smart telefon för att kunna se datan från din fitbit, en dator räcker gott.

Men jag rekommenderar verkligen appen för fitbit, den ger dig en enorm extra fördel. Det är klart man jämför en fitbit med en vanlig stegräknare, men helt ärligt så slår fitbit min gamla stegräknare med hästlängder eftersom de har så himla många fler funktioner och dessutom mer exakta mätningar.

Om du letar efter en stegräknare som inte kräver dator eller smartphone, kolla in Amazons urval av stegräknare och läs betyg och specifikationer så du får exakt den du vill ha, det står beskrivet om stegräknaren kräver dator. Här och här är ett exempel på stegräknare som inte kräver dator men kan ha några extra funktioner.

Massor av polare kör med en Apple Watch eller Samsung Watch, men i ärlighetens namn har jag aldrig kört med en sån själv. Jag tycker det är alldeles för mycket onödiga funktioner som jag hellre använder med min mobiltelefon som e-post, spel osv. 

Vad mäter en fitbit?

Som du kanske listat ut vid det här laget så mäter en fitbit i huvudsaken steg du tar varje dag. Samma sak är det med andra aktivitetsklockor som Jawbone och Garmin vivofit-märken ).

Jag trodde jag hade ett rätt stillasittande liv när jag började mäta med min fitbit, men den har visat på att jag lever ändå ett måttligt aktivt liv.

Det är väldigt bra att få en uppskattning på ens dagliga aktivitetsnivå för lever du ett alldeles för stillasittande liv kommer du dra på dig hälsoproblem. Jag sitter bra många timmar framför datorn varje dag på jobbet, sen kommer jag hem och sätter mig framför tv eller drar en match Overwatch i min gamingstol framför datorn.

Om du inte investerar i ett löpband(länk) framför tvn eller går ut och tar en promenad är det dags att tagga till. DIn fitnessklocka kommer förinställt på ett stegmål på 10 000 steg per dag.

Det har diskuterats världen över om det är för lite eller för mycket steg per dag att ta men är ändå ett allmänt hälsosamt mål.

På din fitbit kan du öka och minska antal stegmål per dag du ska ta, för mig är 10 000 steg alldeles lagom men för min polare som är jägmästare skrattar han 10 000 steg rakt i ansiktet.

Oavsett vad du väljer så hjälper fitbit dig att spåra dina framsteg. Beroende på modell kan du också ha funktioner som

 • Sömnspårning
 • Pulsspårning
 • GPS-spårning
 • Musiklagring
 • Meddelanden om samtal och text

Hur du kommer igång med din Fitbit

Så du har skaffat en fitbit? KUL! När du får din Fitbit är ditt första steg att se till att den är laddad ! Skaffa sladden, anslut den till din dator och ladda din Fitbit.

Vissa modeller har en liten tracker-enhet som drar ut ur höljet och ansluts till laddningssladden, medan andra klickar direkt på laddningssladden utan att ta bort något.

Nästa grej att göra är att justera ditt band. För handledsmodeller se till att du lägger den på din icke-dominerande hand. Numera kommer varje fitbit med 2 band, ett litet och ett stort så se vilken som passar dig bättre. Jag har små handleder och det mindre bandet passade som ett smäck.

För clip-on modeller, välj var du ska bära den och sätt fast den. Se till att det känns säkert och att din handväska eller ryggsäck.Tänk på att den ska sitta så du inte kan råka slå ner den med din arm eller någon annan kroppsdel när du är ute och går eller springer.

Ok nästa steg är att gå online. Antingen går du till Fitbit’s Login sida för att skapa ett konto eller besöker Fitbit’s Setup Page to get the App. Efter att du har loggat in blir du ombedd att synca din pryl.

Det brukar vara superenkelt, men om du stöter på problem med just det finns deras hjälpsida som är superbra! Det finns också alla manualer för varje model och en snabblista hur man kommer igång. 

Om du granskar din aktivitet på din dator kan du hitta antalet steg genom att klicka på Logg och sedan på Aktiviteter.

Du kan ändra tidsramen från idag, en vecka, en månad eller ett år eller använda kalenderfunktionen för att ställa in vilken tidsram du vill ha. Jag är verkligen inte duktig alla dagar men jag blir bättre för varje vecka, vilket är hela poängen.

När du kikar runt i Fitbit-instrumentpanelens loggavsnitt kanske du märker att du kan spåra en massa saker. Du kan ange din vikt, din målvikt, vilken mat du åt idag, hur mycket vatten du drack, andra aktiviteter än gång och sömn.

Välj vilka mål som är viktiga för dig. Jag tyckte det vart alldeles för mycket grejer att fylla i från dag 1, Jag är sinnessjukt dålig på att dricka tillräckligt så logga vatten har räckt gott för mig än sålänge.

Om du använder appen ser du ikoner längst ner på skärmen och det är knapparna du klickar för att manövrera mellan de olika delarna av appen.

Avsnitten är Dashboard, Challenges, Friends och Account. Alla röda cirklar längst ner indikerar att du har ett meddelande i det avsnittet. Jag fick ett meddelande om att min kusin bjöd in mig till en veckoutmaning! Lätt att jag ska vinna!!

Instrumentpanelen är huvudskärmen där din stegräkning och andra dagliga mål visas. Du kan logga in hur mycket vatten du dricker, vad du var tvungen att äta, uppdatera din vikt och mer.

Om du, säg, glömt att sätta din Fitbit Flex i viloläge en natt, kan du gå till den här skärmen, klicka på viloläge och mot botten där den visar din sömn för den här veckan, klicka på Idag, då finns det tre punkter toppen. Tryck på dem så låter du dig justera sömnen.

Utmaningar är där du utmanar dina Fitbit-bärande vänner och familj till vänliga tävlingar. Du kan välja mellan tävlingsutmaningar som Daily Showdown, Weekend Warrior och Workweek Hustle eller den mer stödjande Goal Day Challenge där du verkligen uppmuntrar alla att nå sitt mål snarare än att slå dem!

Vänner är där du går för att länka till din familj och vänner som också har Fitbits. Du kan ange deras e-postadress eller appen kan länka till ditt e-postkonto och berätta vilka vänner som har passformar.

Slutligen är avsnittet Konto vart du går för att synkronisera din enhet, ställa in dina mål och justera avancerade inställningar. Detta är också det avsnitt du vill använda för att ställa in larm.

Jag använder larm mycket men kom ihåg att inställning av många larm minskar batteriets livslängd.

Dags att köra igång!

Nu när du känner till alla områden som täcks av appen kan du gå, springa, simma eller vad du nu gillar att göra! Du kan se tillbaka på dagar, veckor och månader för att se dina vanor när du går.

Här är några frågor att tänka på:

 • Vad är ditt dagliga genomsnitt för en veckodag kontra en helg? Eller en arbetsdag kontra en icke-arbetsdag?
 • Finns det en resa du gör regelbundet som du kan gå men du brukar köra eller ta kollektivtrafik?
  Om du tar kollektivtrafik kan du gå av ett stopp tidigt för att smyga i några extra steg?
 • Vilka är dina vanligaste destinationer? Hur kan du lägga till fler steg till dessa resor?

Gör små delmål och öka med kanske 100 steg om dagen. När 100 steg känns easy peasy tar du 200 osv. En enkel grej som jag gör på jobbet är att ta toaletten som inte ligger närmast, då kan jag lätt räkna hem 50 extra steg.

Alla de där smågrejerna gör att du får ihop otroligt många fler steg bara genom att ändra litegrann på din rutin. När kusinen utmanade mig i appen har jag blivit påmind via appen att ta en extra promenad för att kunna vinna.

Visst jag kanske hade gått ut iaf…..eller ok ärligt nä det hade jag fan inte för det är lätt att fastna i Diablo 3 eller nåt annat spel knapprandes på mitt tangentbord.

Är fitbit vattentät

Känner du dig sugen på att simma med din fitbit eller köra ett hårt spinningpass så du kommer drypa av svett så är det inget problem med de flesta modeller av fitbit.

Själva enheten tål vatten men har du armband av läder, metall eller vävda material kan de vara känsligare. De fitbits som är vattentåliga ner till 50 m är

 • Ace 2
 • Charge 3
 • Charge 4
 • Flex 2
 • Inspire​serien
 • Ionic
 • Sense
 • Versa​serien

Den fitbit som du inte ska simma med är Ace, den överlever lite vattenstänk och spill men inte en simtur.

Hur ska fitbit sitta

Något jag har lärt mig mig med alla klockor som har gummiarmband är att det är en riktigt dålig idé att ha på sig den 24/7.

Jag hade på min förra klocka konstant, när jag duschade, sov, gymmade, jobbade, ja du fattar. Efter ett tag fick jag ett fint rött märke som ser typ ut som ett brännmärke, det försvann tack och lov med att ta av klockan några dagar.

Stor rekommendation, låt inte din fitbit sitta på konstant utan ta av dig den när du duschar och rengör den någon gång ibland.

När din fitbit sitter optimalt ska den inte klämma åt eller glida omkring på armen. Du vill att baksidan ska ha kontakt med din hud för funktioner som pulsmätning.

När du tränar kan du flytta upp den litegrann så du slipper skav.

Vad kostar fitbit

Från deras billigaste modell till fitbit sense

Ca 400 – 3500

Varför synkar inte min fitbit

Om din fitbit inte syncar kan du behöva ta bort bluetoothkopplingen och lägga till den igen. Det gör du via din telefons inställningar under bluetooth.

Tryck på fitbitenheten i listan och välj “Glöm den här enheten”. När du gjort det så öppna Fitbits app och parkoppla via appen.

Varför fungerar inte min fitbit

Pröva att starta om enheten

Vilken fitbit ska man köpa

Vet du inte vilken fitbit du ska köpa? Här nedan har jag sammanställt lite olika varianter för att du ska hitta den som passar just dig.

Fitbit för barn

Fitbit Ace 2 – Night Sky / Neon Yellow

Finns i rosa och blått


Läs mer och köp här

Fitbit för män

Fitbit Versa 3 – Black


Läs mer och köp här

Fitbit med gps

Fitbit Sense – Carbon/Graphite

 


Läs mer och köp här