5G - allt du behöver veta och lite till

5G – allt du behöver veta och lite till

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

5G – allt du behöver veta och lite till

Vad är det här med 5G tänker du? Det ska du få reda på i den här artikeln.

Den”gamla goda” tiden med 56k modem med det underbara ljudet och man får ropa till morsan, – LÄGG PÅ LUREN JAG SKA GÅ UT PÅ INTERNET!

Den här tidseran är tack och lov förbi och numera har vi ju internet nästan överallt vart vi än befinner oss. Med betoning på NÄSTAN.

5G ska göra så vi verkligen får internet överallt och tar bort ”nästan”. Jag har försökt fått in alla frågor som du kan tänkas fundera över och sammanställt i den här artikeln eftersom jag själv undrat vad 5G är.

Jag hoppas du får massa nytta av den här informationen och trevlig läsning.

Vad är 5G och hur fungerar det?

5G är byggt på något som kallas millimetervågor. Det är ny sektion med väldigt hög frekvens med spektrum från 20 GHz till 96 GHz.

Problemet är ju högre frekvens desto kortare område sträcker sig signalen.

Och det är det stora nackdelen med millimetervågor, de har kort räckvidd. Du kan jämföra med Wifi på 2,4Ghz som räcker längre än 5GHz men är långsammare.

Vad som är ännu värre är att 5G är känslig för objekt i vägen, så står det ett träd, vägg eller ett hus och inte är fri sikt till 5G noden så störs signalen.

Eftersom det är så pass kort räckvidd på 5G så byggs inte nätet på samma sätt som 3G eller 4G med en fläskig mast som skickar signalen långa sträckor.

Det är större sannolikhet att 5Gs s k nod sitter på en lyktstolpe, telefonstolpe eller på ett tak.

Täckningen med 5G

Så hur kan man lösa problemet genom att maximera täckningen? Genom att sätta upp noder, jättemånga noder och förbättra teknologin så att 5G inte hindras av föremål.

Så att det funkar att gå eller köra bil utan att du tappar enorm mycket hastighet bara det står ett träd i vägen.

Så istället för att du har en jättestor mast som du har i dag med 3G och 4G kommer det istället att finnas ett nät av supermånga små noder som kommer sitter på telefonstolpar och liknande.

Rent spontant så känns det för oss som bor i sverige att det är de större städerna som kommer få 5G, men att hela vårt land skulle byggas ut med det?

Njae inte inom närmaste tiden iaf, det kommer bli superdyrt och ta lång tid.

Vilka länder har 5G?

Först i världen med fullt utvecklad 5G-nät var Sydkorea (är vi förvånade?), därefter har USA, Kina, Australien och Japan satsat på den att vara först på den här teknologin. 

Men Sverige då?

Än så länge har ingen operatör kommit med ett officiellt datum när de tänker att tekniken ska vara igång. Men Telia, Tre och Tele2 har lanserat 5G i liten skala i Sveriges största städer.

Telenor har presenterat att deras nya 5G nät täcker vissa delar av Stockholm innerstad.

Vad betyder 5G?

5G betyder den 5e generation av trådlös nätverksteknologi. Storheten med 5g är hastigheten och för varje generation har nätverken blivit snabbare och snabbare.

Från 4G till 5G kan hastigheten uppnå 20ggr högre, så det är verkligen ett rejält snäpp upp. Rent teoretiskt kan 5G komma upp i högre eller liknande hastigheter som fiber gör idag. Men det är stor skillnad i tillförlitlighet.

Vilka hastigheter pratar vi om här?

Det har snackats om hastigheter uppemot 20Gbit/s, men realistiskt kommer det nog dröja ett tag innan vi ens ser 10Gbit/s.

Under optimala förhållanden snackar vi hastigheter som lätt kan vara över 1000Mbit/s, jag har sett folk göra tester där de t om kommit över 2Gbit/s. Så vi snackar löjligt höga hastigheter här.

Så varför ska du ha så här höga hastigheter egentligen? Ja, allt blir ju supersnabbt om din telefon kan hantera det som t ex:

  • Youtubevideos kan spela upp direkt utan att buffra i HD, du kan spola fram och tillbaka utan att det buffrar,
  • du kan kolla på 4k film på Netflix eller ladda ner en hel säsong av Friends på några sekunder,
  • ladda ner ett enormt spel på Playbutiken på sjukt mycket snabbare tid än annars,
  • ladda ner en podcast på typ 2sec, ja du fattar.

Du slipper de där små väntetiderna som du annars kan uppleva. MEN då krävs det att du typ står och tittar på 5G noden och det är verkligen perfekta förhållanden.

Jag såg en kille få 1Gbit/s precis vid noden, men när han ställde sig bakom ett hus bara en 50m bort, gissa vad som hände?

Jo han tappade minst hälften av hastigheten och mätte runt 4- 500Mbit/s.

Så förutom hastigheten finns det fler fördelar?

En ytterligare fördel förutom den megafeta hastigheten är att latency (fördröjning) minskar rejält. Så du slipper buffringen i början av en youtubevideo eller film.

Dessutom när allmer prylar blir uppkopplade (Internet of things) behövs det mer utrymme så inga frekvensband blir överbelastade.

Behöver jag göra något för att få 5g?

För att kunna utnyttja 5G behöver du utrustning som är anpassad för 5G. Vilket innebär att den behöver 5G mottagning och 5G nätverk.

Så det funkar inte att uppdatera en 4G telefon för att den ska funka med 5G. Även om du skulle stå 5G i din telefon längst upp till höger så har du inte 5G om du inte har en 5G telefon utan det är fortfarande 4G.

Så i princip behöver du köpa en ny telefon, dator, surfplatta för att det ska fungera. 

Om du vill vara snäll mot miljön köper du en begagnad mobiltelefon, dator eller surfplatta om du behöver en ny. Klicka här för att komma till teknikhouse som säljer just det. Annars har du den här sidan med bra utbud.

Är 5g farligt?

Det har genom alla tider när ny teknik kommer blossat upp frågan om hur det påverkar våra kroppar. Och det har diskuterats länge om telefoner är farliga för oss.

Slutsatsen har i slutändan blivit att t ex IARC (Internationella organet för cancer-forskning) uttalat sig att radiovågor som telefonen och mobilnätet kan “möjligen vara carcinogena”.

Oh shit kanske du tänker nu….men dricker du kaffe? Äter korv? Äter chips?, de har nämligen också fått samma klassning så du behöver inte bygga in dig i en faradays box än.

Och 5G-nät har samma krav som tidigare standarder 3G och 4G.

I Sverige är den svenska Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) överens om att det inte finns någon känd hälsopåverkan av radiofrekvenser så länge dessa gränsvärden tillämpas.

Summering

5G är en framtidsdröm men jag skulle inte satsa på att köpa en 5G telefon idag, för det är få tillfällen du kommer kunna utnyttja tekniken för det än så länge.

Men i framtiden, kunna lägga upp 8k videos på youtube, streama VR- videos, uppkopplade automatkörande bilar som kan prata med varandra för att undvika köer och andra problem.

Alla aktiviteter som tar enorma mängder bandbredd kommer att fungera utan lagg och buffring. I storstäderna tror jag inte det är superlångt bort att du kan utnyttja tekniken, men så fort du bor i en mindre stad eller på landet är det ett bra tag kvar.