Väckarklocka ljus – en köpguide

Väckarklocka ljus – en köpguide

Jag är en person som har extremt svårt att komma upp på vinterhalvåret på grund av mörkret. Grattis till att bo i norrland där solen går upp kl 09.00 och ner kl 14.00.

Jag trycker i mig D-vitamin och hoppas på ljusare tiden. Något som verkligen har hjälpt är att skaffa en wake-up light, en väckarklocka med ljus helt enkelt.

Med mjuk soluppgång och lite naturljud behöver jag inte ta lika rivigt kaffe och är inte helt dimmig i huvudet fram till lunchen på jobbet. 

Fungerar väckarklocka med ljus?

Den här artikeln är ett resultat på min egen forskning om väckarklockor med ljus. Eftersom jag hört att de ska vara bra ville jag veta om de verkligen fungerar.

Efter att jag läst på så tog jag och skaffade den här varianten som jag nu haft i ca 4 år. För mig fungerar den över förväntan.

Att vakna med mjukt stegrande ljus istället för en BRR BRR BRR från min mobil gör oerhört stor skillnad på mitt humör.Jag har väckarklockan i ett skåp under sommarhalvåret för då vaknar jag ändå kl 06 äckligt pigg.

Vem kan dra nytta av väckarklocka med ljus?

 • Människor som har svårt att vakna i mörkret
 • För individer som behöver vakna vid en viss tidpunkt.
 • För personer som lider av säsongsbetonad depression eller andra beteendeeffekter som orsakas av förändring i säsong eller dagsljus
 • För dem som lider av sömntröghet eller brist på energi och motivation när de vaknar.
 • För människor som behöver eller vill slippa väckarklockor med höga eller plötsliga ljud

Vakna och kliva upp med väckarklocka med ljus

Det finns en anledning att de forntida kulturerna dyrkade solen som en gud, den gav oss energi, fixade så grödor växte och i våran tid en snygg bränna.

Även om dygnet är 24 h känns det som att det på vintern inte ens är 6 h som man orkar vara aktiv på, och på sommaren orkar jag vara igång nästan 24/7 pga solen och ljuset. 

Teorin bakom väckarklockor med ljus är att exponering för rätt slags ljus ska hjälpa oss att vakna och mjukt komma igång med våran vanliga dagsrutin.

Men vad är då rätt slags ljus. Flera studier som testat olika ljusintensiteter på deltagare har det visat att det förbättrar uppvaknandet. I de flesta studier utsattes deltagarna för 250 lux ljusintensitet.

Men det som är negativt med de studierna är att de flesta är beställda av tillverkare av just de väckarklockorna, så vi är inte precis förvånade att de flesta deltagarna tyckte att väckarklocka med ljus var det bästa de upplevt i sitt liv.

Enligt min egen studie (4år) kan jag ändå säga som den enskilda deltagaren och andra jag pratat med säger samma sak. Det  hjälper verkligen.

Vad är en gryningssimulator?

Teorin bakom gryningssimulering är att ljussignaler tidigt på morgonen har en mycket större effekt på kroppens biologiska klocka än ljussignaler som ges vid andra tillfällen under en dag.

Det är därför som de med vinterdepression kan dra nytta av en väckarklocka med ljus, gärna kombinerat med ljusterapi.

Varför jag är övertygad om att en väckarklocka med ljus fungerar

Varje natt går vi genom några sömnsteg. Vissa är lättare sömn, andra är djupare. Tanken med den här typen av väckarklocka är att väcka dig när du sover som lättast.

Den halvtimmen som ljusintensitet gradvis ökar hjälper dig att gå in i en sådan lättare sömnfas .

Detta har att göra med det faktum att vår biologiska klocka tidigt på morgonen är känslig för lågintensivt ljus . Som studier visar. Så detta är den huvudsakliga fördelen med väckarklockor med ljus

Forskare fann att:

Dawn simuleringsenheter härmar de gradvisa skymningsövergångar som finns utomhus under våren och sommaren. Dessa ljussignaler presenteras för människor medan de fortfarande sover, och medan deras ögon fortfarande är anpassade till nattens mörker.

Detta är den punkt där det cirkadiska systemet är mest mottagligt för fasförloppet av gradvis ljusare ljus. Presentationen av diffus, bredfältsbelysning framkallar ett antidepressivt svar och hjälper dem som drabbas av säsongsstörningar att vakna normalt (Terman, M., & Terman, JS, 2005)

Bästa väckarklockan med ljus 2020

Philips Wake-up light Väckarklocka

I skrivande stund har 1511 st gett betyget 4,5/5 stjärnor på Amazon.

Jag kan bara instämma, det är en fantastiskt bra väckarklocka med ljus.

Det har gjort en stor skillnad i mitt liv under vinterhalvåret. Jag slipper ha 5 olika väckarklockor ställda lite varstans i rummet som tidigare för att ens komma upp ur sängen och inte bli sen till jobbet.

 • Stegrande ljus
 • FM-radio
 • 2 olika väckningsljud med naturtema
 • 10 ljusinställningar
 • Klinisk bevisad
 • Snäll Snoozefunktion


Läs mer och köp här