Playseat Challenge – en recension

Annonser och affiliate
Våra inlägg kan innehålla annons & affiliatelänkar. Läs mer längst ner på sidan

Playseat Challenge – en recension

Det finns något speciellt när man kör racingspel och har en riktig ratt och pedaler för fötterna. Plötsligt förvandlas jag från den där fega bilföraren IRL till ett monster.

Det ska gasas som fan och dra kurvorna som en gud. Ibland tvingar jag sambon att sitta bredvid och vara kartläsare, men det funkar fan bättre att min 7-åring tar den rollen för han har mer entusiasm än min sambo.

Jag får ett gött adrenalinpåslag när man sitter vid tvn och startsignalen går, och man ser att man ligger i ledning efter 2a varvet. Det är så nära jag kan komma en racingkarriär i mitt liv.

Jag köpte en Playseat Challenge stol som jag ska betygsätta för er.  Jag älskar racingspel och det här kommer vara min erfarenhet av den här stolen.

Bakgrund

Med en Playseat är tanken att den ska göra att du får en häftigare upplevelse när du kör racingspel. Det blir mer realistiskt, roligare och helt enkelt mycket mer känslan att faktiskt köra en bil än när du sitter i en vanlig gamingstol eller i soffan.

Playseat challenge funkar med alla typer av rattar och pedaler oavsett om de är från Logitech, Thrustmaster, Fanatec eller något annat märke.

Det finns ju ett antal olika playseat som t ex playseat evolution, maxmount racing, playseat sensation pro, playseat air force och många andra.

Jag har valt att fokusera på just playseat challenge för att den lät så otroligt smidig att kunna fälla ihop och såg bra ut på bilderna.

Konstruktionen

playseat challengePlayseat challenge har ett säte som som är coatat med Alcantara som de använder i riktiga racingbilar. Det är en extremt stabil konstruktion vilket jag inte trodde från början eftersom det här är en vikbar variant som ska vara lätt att stoppa undan.

Det tog ca 10 min att sätta ihop och installera vilket inte var speciellt krävande.

Stort plus vill jag verkligen ge vikfunktionen på stolen eftersom det tar sekunder och ratt och pedaler behöver inte monteras av utan följer med vikningen.

Vi bor inte superstort så just möjligheten att faktiskt kunna stoppa undan stolen är ett stort stort plus för mig.

Sjukt smidigt att ta sig i och ur stolen eftersom stolen har en “dörrfunktion” eller vad man ska kalla det. Fronten går att öppna för att lätt komma i och ur stolen.

Det enda negativa jag kunde hitta i stolskonstruktionen var att det inte finns någon plats för en växelspak eller handbroms.

Det är inte ett stort problem för mig för jag kör inte med växelspak men vet att andra gillar att ha det för ännu närmare upplevelse av bilkörande.

Sittposition

En stor fördel med Playseat challenge-stolen är att det går att ändra sittläge jämfört med andra gamingstolar. När det ska köras formel1 kan man ligga riktigt fint i stolen vilket jag inte upplevt att jag kunnat på andra fasta gamingstolar.

Det går att köra längre stunder utan att man blir helt förstörd i axlar och rygg. Det går snabbt att ändra sittställning ifall man inte är helt nöjd efter en stund.

Jag kan ju erkänna att när jag annars sitter framför mitt gamingbord är jag rätt kass på att byta ställning även om jag sitter i en bra gamingstol.

Både jag som är 163 cm lång, min son som är 130 cm och min sambo som är 189 cm lång satt otroligt bekvämt i stolen och vi alla upplevde att det verkligen är anpassat till alla längder

Funktioner

 • Unik vikbar design
 • Realistisk cockpit
 • Mycket justerbar
 • Överlägsen byggkvalitet och material
 • Mycket stabil och bekväm
 • Kompatibel med alla tillgängliga ratt och pedaler, inklusive Logitech, Thrustmaster och Fanatec
 • Kompatibel med PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X, Wii, Wii U, Switch, PC och Mac
 • Ställ in på några sekunder
 • Lätt att städa

Specifikationer

 • Mått (LxBxH): 136x54x96 cm
 • Vikt: 9 kg
 • Rekommenderad förarens längd: 120 – 220 cm
 • Förarens rekommenderade vikt: 20 – 122 kg

Summering

Är du minsta intresserad av racingspel så köp köp köp. Otroligt smidig stol som tar liten plats men ändå är stabil som bara den.

Lättstädad om du är en spillmaja (myself included). Tog en titt på Amazon och där har stolen i skrivande stund 4,5 stjärnor av 5 med över 2000 reviews, så jag är inte precis ensam om att tycka det är en grym stol.

Jag ser mig själv sitta många timmar i den här stolen framöver och funderar mest på varför jag inte tog steget tidigare. Du kommer inte bli missnöjd på den här racingstolen.

Komplettera med en riktigt bra racingratt, pedaler, handbroms och växelspak.


Läs mer och köp här